Mänskliga Rättigheter

Massmördare utses till vicetalman i Irans parlament

Iranska regimen utser en känd människorättsförbrytare, Abdolreza Masri, till vicetalman i regimens parlament (Majlis).

Abdolreza Masri var en av medlemmarna i dödskommittén i Kermanshahprovinsen under 1988 års massaker på tiotusentals politiska fångar i Iran. Han var regimens socialminister i 2006 och tjänstgjorde som regimens ambassadör i Venezuela i 2009.

Flera av prästerskapets ledare och regimens nuvarande topptjänstemän och ministrar, däribland Rouhanis justitieminister, Alireza Avaei, var också delaktiga i denna massaker.

Tidigare i år utsåg iranska regimen Ebrahim Raisi till chef för Irans så kallade rättsväsende. Prästmannen Raisi, utmanade Rouhani i det senaste presidentvalet och var högsta andlige ledarens favoritkandidat. Hans kandidatur bidrog till ett växande krav på rättvisa i det iranska samhället eftersom Raisi är en av de ansvariga för 1988 års massaker i Iran.

Under sommaren 1988 avrättade iranska regimen 30.000 politiska fångar i iranska fängelser. Massavrättningarna började efter en fatwa (ett religiöst dekret) från prästerskapets grundare och första högsta andlige ledare Khomeini. En majoritet av offren var medlemmar av och sympatisörer till iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI).

Iranska regimen bildade dödskommittéer i Teheran och 10 andra iranska provinser i syfte att se över och genomföra dessa avrättningar.

Amnesty International publicerade en omfattande rapport om 1988 års massaker i december 2018. Rapporten påpekar att denna massaker är ett pågående brott mot mänskligheten som FN måste utreda.

FN:s särskilde rapportör för Iran, Asma Jahangir, som avled i 2018, uppmärksammade massakern i sin rapport från augusti 2017. Hon dokumenterade bland annat regimens försök att förstöra massgravar där offren är begravda i hemlighet samt arrestering av de som söker rättvisa för offren och deras familjer i Iran.

Iranska nationella motsåndsrådet (NCRI) fördömde utnämningen i ett uttalande den 27 maj och betonade att iranska regimens ledare är revolutionsgardister, bödlar och tjuvar som måste ställas inför rätta för brott mot mänskligheten.

“I samband med den interna maktkampen mellan regimens olika fraktioner under de senaste åren avslöjades det att Masri hade förfalskat sina utbildningsuppgifter. Han var även delaktig i många fall av förskingring och korruption inom regimens socialdepartement”, skriver NCRI i sitt uttalande.

NCRI avslöjade namnen på 59 högt uppsatta regimtjänstemän och ministrar som var delaktiga i 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar i Iran under en presskonferens i Paris i september 2016.