Bildgalleri, Engagemang

Iraniernas stora manifestation för ett regimskifte i Iran

FFFI – Paris – Tiotusentals iranier, däribland FFFI:s medlemmar, deltog på lördagen i en manifestation i Paris till stöd för iranska folkets kamp för demokrati och frihet samt Iranska nationella motståndsrådets demokratiska plan för framtida Iran.

En stor delegation från USA med kongressledamöter, tidigare generaler, statstjänstemän och personligheter deltog också vid manifestation tillsammans med parlamentariska delegationer och framstående politiker från Kanada, Australien, Europa och Mellanöstern.

Delegationer och framstående politiker från USA, Kanada, Australien, Europa och Mellanöstern deltog i iraniernas stora årliga manifestation i Paris.

Talarna fördömde iranska regimens destabiliserande interventioner i regionen och uppmanade internationella samfundet att ställa regimen till svars för systematiska människorättskränkningar, däribland 1988 års massaker av 30.000 politiska fångar.

De uttryckte även sitt stöd för iranska folkets och motståndsrådets frihetskamp och deras rätt att störta prästerskapet för ett fritt och demokratiskt Iran.

Manifestationens huvudtalare var Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi.

”Den enda lösningen för att befria iranska folket [från prästerskapets envälde] och etablera fred i regionen är att avsätta regimen i Iran”, framhöll Maryam Rajavi i sitt tal.

Ett regimskifte [i Iran] är möjligt och inom räckhåll, och det finns ett demokratiskt alternativ och ett organiserat motstånd som kan störta det [prästerskapet]”, sade hon till deltagarnas applåder och jubel.

”Vårt folk vill ha en konstitution baserad på frihet, demokrati och jämlikhet. Tiden har kommit för att det internationella samfundet ska beakta iranska folkets krav”, sade en direkt utmaning till både EU och USA.

“Trots regimens propaganda är det största hotet mot prästerskapet inte en utländsk fiende utan det folkliga missnöjet i samhället som likt en vulkan väntar på att bryta ut i uppror. Regimens egna tjänstemän bekräftar själva att antalet protester [i Iran] nådde 11 000 under förra året”, tillade hon.

Maryam Rajavi påpekade i sitt tal att “regimen har från allra början fört ett krig mot iranska folket.”

“Alla andra krig som förs utomlands syftar till att dölja denna huvudkonflikt. Dessa krig är inte ett tecken på regimens styrka, utan tvärtom. Problemet är att ingen regering i regionen har någonsin försökt att stoppa regimens krigföring”, till hon i sitt tal.

Mot denna bakgrund välkomnade hon uttalandet från Arab-islamisk-amerikanska konferensen i Riyadh i maj och lade fram följande tre rekommendationer i sitt tal för att bemöta hoten från iranska regimen och förverkliga iranska folkets krav på frihet och demokrati:

  1. Internationella samfundet bör erkänna Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) som den enda legitima röst som representerar iranska folket.
  2. Eftergiftspolitiken och kohandel mot Teheran måste upphöra.
  3. En beslutsam politik baserad på att backa iranska folkets önskan för ett regimskifte bör etableras och revolutionsgardet måste föras upp på listan över utländska terrororganisationer.

Saudiarabiens tidigare ambassadör till USA och Storbritannien, Turki Faisal, representerade en viktig röst från den arabiska världen under lördagens manifestation.

”Det iranska folket är de första offren för Khomeinis diktatur. Er strävan att utmana denna regim är legitimt … Ert motstånd för att befria iranska folket av alla etniciteter, däribland araber, kurder, balcher, turkar och perser, från mullornas ondska är precis som Maryam Rajavi framhöll en legitim kamp”, sade Faisal.

Den amerikanska delegationen med Newt Gingrich, Rudy Giuliani, f.d. oberoende senatorn, Joseph Lieberman, f.d. ordförande för demokraternas nationalkommitté, Ed Rendell, och dussintals andra politiska och militära tjänstemän, som deltog i manifestationen, visade på ett sällsynt tvåparti initiativ till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran.

”Ni, jag, min regering och ert ledarskap, vi ser Iran på exakt samma sätt. Regimen är ond och den måste gå. Iran kommer att bli fri”, sade New Yorks tidigare borgmästare, Rudy Giuliani, till de tiotusentals iranier som hade tagit sig till manifestationen i Paris för att stödja NCRI.

”Jag tycker att det är rimligt att säga att Trump-administrationen har mycket färre illusioner om den iranska diktaturens karaktär. Jag tycker att det är rättvist att säga att försvarsministern Mattis med sina år i centralkommando förstår exakt vem den iranska diktaturen är … Jag tycker att det är rättvist att säga att den nationella säkerhetsrådgivaren, general McMaster, efter år av tjänstgöring i Mellanöstern, vet exakt vem den iranska diktaturen är”, sade amerikanska kongressens tidigare talman, Newt Gingrich i sitt tal.

Livemusik och uppträdanden från iranska artister fanns också bland alla tal från de olika delegationerna från hela världen som deltog i lördagens manifestation.