Mänskliga Rättigheter, Massaker, Motståndsrörelsen

59 ansvariga för 1988 års massaker i Iran identifierade

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade på tisdagen namnen på 59 högt uppsatta iranska regimtjänstemän och nuvarande ministrar som var delaktiga i 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar i landet.

Bland namnen syns regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, flera ledamöter i regimens Expertråd, däribland Ali-Akbar Hashemi Rafsanjani, samt ledande tjänstemän för regimens så kallade rättsväsende såsom Rohanis nuvarande justitieminister Mostafa Pourmohammadi.

De identifierade var medlemmar av de så kallade dödskommittéer som regimen satt upp i Teheran och 10 andra iranska provinser i syfte att se över och genomföra dessa avrättingar. Massakern på tiotusentals politiska fångar började i juli 1988 efter en fatwa från prästerskapets grundare, Khomeini.

Samtliga 59 regimtjänstemän håller idag nyckelpositioner i olika statliga institutioner, i många fall som en belöning för deras roll i 1988 års massaker.

NCRI avslöjade under tisdagens presskonferens i Paris hur iranska regimen avrättade närmare 30.000 politiska fångar i löpet av några sommarmånader i 1988. En majoritet av de avrättade fångarna var oppositionella och regimkritiker som enligt uppgifter begravdes i hemliga massgravar i olika iranska städer.

Några av offren var så unga som 14 eller 15 år gamla vid tiden för deras arrestering och avrättning, enligt NCRI:s avslöjande.

“En ofullständig lista över martyrerna innefattar namn på 789 minderåriga och 62 gravida kvinnor som avrättades. Listan innehåller även namn på 410 familjer där tre eller fler medlemmar avrättades”, sade ordförande för NCRI:s utskott för utrikesfrågor, Mohammad Mohaddessin, under tisdagens presskonferens i Paris.

Namn på de 59 ansvariga regimtjänstemän och deras nuvarande befattning går att läsa här …