Bildgalleri, Engagemang, Nyheter

Demonstration i Paris till stöd för regimkritiska protester i Iran

Tusentals exiliranier, sympatisörer till iranska nationella motståndsrådet (NCRI), demonstrerade på fredagen i centrala Paris till stöd för pågående regimkritiska protester i Iran i samband med 40:e årsdagen av iranska revolutionen som störtade shahens diktatur.

Paris

Bild 1 av 18

Demonstranterna marscherade från Place Denfert med iranska flagor och uppmanade EU att anta en mer beslutsam politik gentemot Iran som fokuserar på regimens terrorism och människorättsbrott.

“Amnesty dokumenterade nyligen regimens grymheter och sade att 2018 var ett år av skam för iranska myndigheter. Utifrån detta anser vi att Sveriges och EU:s ställningstagande mot prästerskapet i Iran är väldigt passivt, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter”, sade Massud Kiani, som deltog i den stora demonstrationen med hundratals andra svensk-iranier.

“Vårt budskap idag är att EU måste agera i FN tillsammans med andra allierade i väst för att ställa prästerskapets ledare inför rätta för årtionden av systematiska människorättskränkningar”, tillade han.

Deltagarna som trotsade regnet i Pris uppmanade EU och internationella samfundet att stå med iranska folket och stödja deras frihetskamp för ett regimskifte och reala demokratiska förändringar i Iran.

Deltagarna fick stöd för sina krav från Professor Alejo Vidal Quadras, tidigare vice talman för Europaparlamentet samt flera andra politiker, tidigare parlamentariker och människorättsaktivister som deltog och talade till demonstration. NCRI:s valda president Maryam Rajavi talade också till demonstrationen via videolänk.

”Stå upp mot prästerskapet, stoppa dess robotprogram och regimens tillgång till vapen och militärutrustning. Svartlista iranska regimens ministerium för underrättelse samt revolutionsgardet i USA och EU”, sade hon i sitt tal.

Regimkritiska protester i Iran

Det folkliga upproret mot regimen startade för ett år sedan och växer för varje dag över hela landet med slagord mot prästerskapet i sin helhet.

Missnöjda lärare i Esfehan gick under torsdagen ut på gatorna och protesterade mot regimen med slagord som “vår fiende är här [i Iran], de [myndigheterna] ljuger och säger att det är USA.”

Flera talare betonade i sina tal att den organiserade iranska oppositionskoalitionen, NCRI, spelar en betydande roll i att organisera regimkritiska protester i Iran under 2018 och 2019.

Regimens högsta ledare, president och högt uppsatta revolutionsgardister erkände detta upprepade gånger i sina offentliga tal och uttalanden förra året.

Regimen har mött folkets fredliga protester med brutalt våld. En rapport från Amnesty International den 24 januari dokumenterar flera fall av godtyckliga arresteringar, tortyr och mord på demonstranter.

Rapporten säger att iranska regimen arresterade över 7000 individer förra året medan minst 26 demonstranter dödades varav nio i myndigheternas förvar under misstänkta omständigheter.

Stöd för iranska opposition

Fredagens demonstration uppmärksammade även Teheranregimens senaste terroristoperationer och spionage mot NCRI och andra iranska regimkritiker och aktivister i Europa. Dessa olagliga aktiviteter ökade dramatiskt under 2018 samtidigt som EU försökte blidka prästerskapet för att bevara kärnteknikavtalet och öka handel med Iran.

En av iranska regimens diplomater arresterades förra året i Tyskland efter att ett samarbete mellan belgiska och franska myndigheter stoppade ett planerat bombattentat mot NCRI:s stora sammankomst i Paris i juni förra året.

Den arresterade diplomaten väntar nu på åtal i Belgien för att ha planerat attentatet, vilket också bekräftades av EU när medlemsländerna beslutade att föra upp diplomaten och en del av Teheranregimens ministerium för underrättelsetjänst på EU:s terrorlista.

Demonstranterna krävde att EU och det internationella samfundet ska fördöma regimens terrorism och erkänna NCRI som en hållbara demokratiskt alternativ till prästerskapets envälde.

Flera av talarna ställde sig bakom detta krav med hänvisning till NCRI:s 10-punkts demokratiska plattform för framtida Iran.