Engagemang, Historisk rättegång i Stockholm, Nyheter

Svensk- och exiliranier firar livstidsdomen mot Noury

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom mot Hamid Noury för grovt folkrättsbrott och mord.

”Stockholms tingsrätt dömde förra sommaren en då 61-årig iransk medborgare för grovt folkrättsbrott och mord i Iran 1988 till livstids fängelse. Brotten avsåg avrättningar av fångar i fängelset Gohardasht. Svea hovrätt har idag meddelat dom i målet och fastställer i huvudsak tingsrättens dom”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande på tisdagen i samband med att domen meddelades.

”I likhet med tingsrätten anser hovrätten också att brottet ska betraktas som grovt.”

”Vi har gjort bedömningen att åklagarens bevisning i avgörande delar är robust och övertygande och att tingsrätten i huvudsak har gjort en riktig bedömning när de funnit åtalet styrkt”, säger hovrättsrådet Robert Green, referent i målet.

Svensk- och exiliranier firar livstidsdomen mot Noury

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), firade domen under en manifestation utanför Svea hovrätt.

De uppmanade Sverige och EU att agera vid FN för att åtala och lagföra regimens ledare för brott mot mänskligheten, inte minst den nuvarande Ebrahim Raisi vars inblandning i massakern 1988 är välkänd och dokumenterad.

FFFI välkomnade domen i ett pressmeddelande idag och beskrev domen som en seger för rättvisa.

”Vi hedrar också de 30,000 martyrer som principfast förkastade den religiösa diktaturen. De stod upp för det iranska folket och strävan för frihet och demokrati och fick betala det högsta priset. Vi gratulerar överlevande och offrens familjer på den här historiska dagen.”

”Massakern på 30,000 politiska fångar i iranska fängelser 1988 är det värsta brottet i regimens och Irans moderna historia.”