Engagemang, Historisk rättegång i Stockholm

Hamid Nouri döms till livstid för 1988 års massaker

Stockholms tingsrätt dömer Hamid Noury till livstids fängelse för inblandning i massavrättningar i Iran 1988.

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), firade domen utanför Stockholms tingsrätt idag.

”Stockholms tingsrätt har idag dömt en 61-årig iransk medborgare för deltagande i avrättningar av ett mycket stort antal politiska fångar i Iran sommaren 1988”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande på torsdagen och tillägger.

”Den åtalade har i rollen som assistent till biträdande åklagaren vid fängelset Gohardasht i Karaj utanför Teheran, tillsammans och i samförstånd med andra, varit delaktig i avrättningarna i fängelset efter en fatwa utfärdad av Irans högste religiöse ledare.”

”Den första vågen av avrättningar riktade sig mot sympatisörer till Iranska Folkets Mujahedin. Handlingarna skedde i strid med den internationella humanitära rätten och har därför bedömts utgöra grovt folkrättsbrott.”

”Den andra vågen av avrättningar riktade sig mot vänsteranhängare som avsagt sig sin islamiska tro. Dessa gärningar har bedömts som mord. Straffet har bestämts till fängelse på livstid.”

Den 28 april yrkade åklagaren på livstids fängelse för Hamid Nouri.

Abulghasem Rezaii, viceordförande vid Iranska nationella motståndsrådets kansli, kommenterade domen strax efter tingsrättens tillkännagivande och sade.

”Som tingsrätten säger i sin dom är Hamid Noury en massmördare. Den verkliga rättvisan skipas dock när de högsta ansvariga för detta brott ställs inför rätta.”

”Det finns nu inget utrymme för bortförklaringar och undanflykter för att inte ställa regimens ledare inför rätta.”

”Vi kommer att intensifiera vår kampanj för rättvisa och ger inte upp förrän de ansvariga, särskilt regimens president Raisi och högste ledare, Khamenei, lagförs, antigen i en internationell domstol eller i ett fritt Iran.”

Läs mer här…