Bildgalleri, Motståndsrörelsen

Konferens i Paris: Stoppa straffrihet för människorättsförbrytare i Iran och Syrien

Framstående politiska personligheter, jurister, parlamentsledamöter från Frankrike och EU samt representanter från flera länder i Mellanöstern deltog på lördagen i en konferens vid Maison de la Mutualité i Paris för att diskutera situationen i Iran och Syrien.

Tillsammans med åhörarna uppmanade talarna internationella samfundet att agera för rättvisa och för att stoppa straffrihet för människorättsförbrytare i Iran och Syrien.

Konferensens huvudtalare var Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, som deltog i två olika panel under dagen. Den första panelen diskuterade 1988 års massaker av politiska fångar i Iran där jurister och parlamentsledamöter kallade för en FN-utredning av dessa massavrättningar och åtgärder för att ställa förbrytarna inför rätta för brott mot mänskligheten.

I sitt anförande beskrev Maryam Rajavi USA:s politik under de senaste 16 åren som förödande för det iranska folket och regionen eftersom det hjälpte prästerskapets envälde i Iran enormt mycket.

Iranska folket, motståndsrörelsen och folket i regionen förväntar sig att USA ska ändra sin politik med den nya administration som tar över, sade hon.

“Internationella samfundet måste bryta sin tystnad och passivitet gentemot prästerskapets brott i Iran och i regionen”, tillade hon med hänvisning till de 30.000 politiska fångar som avrättades av regimen i landets fängelser i 1988 och Assads massmord på nästa 500.000 civila i Syrien med prästerskapets finansiella och militära stöd.

Andra talare vid konferensens första panel var den tidigare colombianska presidentkandidaten, Ingrid Betancourt, Senator David Norris, före detta presidentkandidaten från Irland, Fatoumata Diarra, domare vid Internationella krigsförbrytartribunalen för fd Jugoslavien (ICTY) och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) fram till 2003, Senator David Norris, Sir Geoffery Robertson QC, ordförande för FN:s domstol för Sierra Leone och många fler.

Konferensen hörde också från flera tidigare politiska fångar som nyligen flytt Iran vilka vittnade om sina hemska personliga erfarenheter,  regimens tortyr och avrättningar i fängelset samt år av förföljelse.

De framförde även meddelanden om solidaritet från politiska fångar i Evin- och regimens andra fängelser. De tackade även talarna för att stödja deras krav på rättvisa och för att uppmana internationella samfundet till utreda 1988 års massaker i syfte att åtala förbrytarna i en internationell domstol.