Pressmeddelande

Internationell konferens kräver FN-utredning av 1988 års massaker i Iran

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) kommer att uppmärksamma den 30:e årsdagen av 1988 års massaker vid en internationell konferens, lördagen den 25 augusti, i Stockholm.

Deltagarna kommer att hedra minnet av de 30.000 politiska fångar som avrättades i iranska regimens fängelser under sommaren 1988 efter en fatwa från prästerskapets grundare och första hösta andlige ledare Khomeini. En majoritet av de 30.000 offren var medlemmar av och sympatisörer till iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI).

FN:s särskilde rapportör för Iran, Asma Jahangir, som avled tidigare i år, tog upp massakern i sin senaste rapport från augusti förra året. Hon dokumenterade bland annat regimens försök att förstöra massgravar där offren är begravda i hemlighet samt arrestering av de som söker rättvisa för offren och deras familjer i Iran.

Rapporten nämner även en ljudspelning från ayatolla Montazeri där han hörs kritisera dessa massavrättningar. Han beskriver massakern som prästerskapets största brott som historien kommer att fördöma.

Flera framstående politiker, parlamentariker och människorättsadvokater finns bland talarna. De kommer tillsammans med deltagarna att uppmana världssamfundet att erkänna och fördöma denna massaker som ett brott mot mänskligheten.

Konferensen kommer även att uppmana EU, USA, och Kanada att vidta åtgärder i FN och säkerhetsrådet för att inrätta en kommission med syfte att utreda 1988 års massaker och ställa de ansvariga inför rätta.

Vid intresse vänligen kontakta: Mojtaba Ghotbi, 070-519 28 68

Mer information om tid, och deltagarnas krav hittas i vårt pressmeddelande på Newsdesk, här…