Mänskliga Rättigheter

Ansvarig för 1988 års massaker i Iran ställer upp i iranska presidentvalet

Prästmannen Ebrahim Raisi, en av de ytterst ansvariga för 1988 års massaker på tiotusentals politiska fångar i iranska regimens fängelser runtom i landet, kommer att ställa upp i prästerskapets presidentval i maj, enligt rapporter från Iran.

Han är en av fem kandidater från den så kallade hårdföra fraktion som har den högsta andlige ledaren, Khameneis stöd, enligt uppgifterna.

Raisis kandidatur tolkas som ett stort bakslag för den nuvarande presidenten Hassan Rohanis försök att ställa upp för omval i prästerskapets presidentval som hålls den 19 maj. Han har tidigare nämnts som en trolig ersättare till den nuvarande högsta andlige ledaren, Khamenei.

Prästmannen Ebrahim Raisi föddes 1960 och startade sin karriär inom regimens domstolsväsen. Han började arbeta som vice åklagare i Karaj när han var 18 år. Ett år senare utsågs han till åklagare vid revolutionsdomstol i staden.

Han var Teherans biträdande åklagare och en av de fyra tjänstemän som prästerskapets grundare Khomeini utsåg till ”Dödskommittén” i 1988. Denna kommitté, som Khomeini kallade för ”Amnestikommittén”, ansvarade för att genomföra hans religiösa dekret mot medlemmar och sympatisörer av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, i 1988, vilket blev startskottet för massavrättning av 30.000 politiska fångar i regimens fängelser.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade i september förra året namnen på 59 högt uppsatta iranska regimtjänstemän och nuvarande ministrar som var delaktiga i 1988 års massaker. Bland namnen syns regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei samt ledande tjänstemän för regimens så kallade rättsväsende såsom Rohanis nuvarande justitieminister Mostafa Pourmohammadi.

I egenskap av en högt uppsatt företrädare för regimens så kallade rättsväsende försvarade Raisi barbariska straff som amputationer och sade att han var ”stolt över genomförandet av amputationer som straff”.

Prästmannen Ebrahim Raisi är idag chef för en av regimens mäktigaste och rikaste religiösa institutioner, Astan Qods Razavi. Han invigde nyligen en ny lägenhetskomplex i staden Bagher Shahr, utanför Teheran, där familjer till afghanska soldater som dödats i Syrien under strid för Assadregimen erbjuds hyresfria hyresfria bostäder.

Astan-e Qods-e Razavi, som äger andelar i nästan varje sektor av Irans ekonomi, är en av de största vinnarna när sanktionerna mot Iran hävdes till följd av förra årets kärnteknikavtal mellan Teheranregimen och världens sex stormakter, enligt en granskning från Reuter som presenterades förra månaden.

Beslutet att nominera Raisi som kandidat bör ses som ett försök från prästerskapets maktelit att konsolidera makten kring krafter som inte skulle tveka att med våld kväsa eventuella folkliga regimkritiska protester och starta en ny våg av massavrättningar av dissidenter i landet om och när sådana åtgärder blir nödvändiga för att garantera regimens överlevnad.

Ebrahim Raisis biografi kan läsas i sin helhet på NCRI:s utskott för utrikesfrågors hemsida, här…