Andra nyheter

Familjer till afghanska soldater dödade i Syrien får fria bostäder i Iran

Iranska regimen erbjuder familjer till afghanska soldater som dödats i Syrien under strid för Assadregimen hyresfria bostäder i Teheran.

De nya bostäderna ligger i utkanten av huvudstaden och finansieras av en av iranska regimens rikaste religiösa institutioner under Khameneis kontroll, Astan-e Qods-e Razavi.

Institutionen beskrivs som en välgörenhetsorganisation som bedriver en stor helgedom i den östliga staden Mashhad, cirka 200 kilometer från afghanska gränsen, där shiamuslimernas åttonde imam, Imam Reza är begravd.

Iranska regimens myndigheter har i hemlighet skickat tusentals beväpnade volontärer, däribland många afghaner, för att hjälpa regimens revolutionsgardister under inbördeskriget i Syrien och strida på Assadregimens sida.

Den iranska oppositionsgruppen, Folket mojahedin, avslöjade förra året att iranska regimen har skickat närmare 7000 afghaner till Syrien för att stödja Assads regim. Oppositionsgruppen hänvisade till sina källor i regimens revolutionsgarde (IRGC) och avslöjade att afghanska flyktingar bosatta i Iran tvingas till Syrien, ibland genom dödshot eller hot om utvisning om de inte lyder.

Astan Qods Razavis chef, prästmannen Ebrahim Raisi, invigde de nya lägenhetskomplexen i staden Bagher Shahr, utanför Teheran, under en öppningsceremoni den 27 februari.

Raisi har pekas ut som de konservativa krafternas presidentkandidat i det kommande valet för att utmana Rohani. Han har även nämnts som en trolig ersättare till den nuvarande högsta andlige ledaren, Khamenei.

”Martyrernas familjer som har offrat sina älskade [söner] för att försvara islam och heliga individers helgedomar bör prioriteras”, sade Raisi vid ceremonin enligt regimens egna statliga medier.

De nya lägenheterna ges bort till anhöriga till regimens afghanska legosoldater helt gratis samtidigt som en stor skandal i Iran nyligen om hemlösa iranier som lever och sover i tomma gravar på kyrkogårdar.

Astan-e Qods-e Razavi, som äger andelar i nästan varje sektor av Irans ekonomi, är en av de största vinnarna när sanktionerna mot Iran hävdes till följd av förra årets kärnteknikavtal mellan Teheranregimen och världens sex stormakter, enligt en granskning från Reuter som presenterades förra månaden.