Nukleärt

Khamenei och Revolutionsgardet vinner mest på sanktionslättnader

Reuters presenterade en genomgång av affärsöverenskommelser med Iran sedan kärnteknikavtal som visar att företag ägda eller kontrollerade av staten, revolutionsgardet och högsta andlige ledaren, Khamenei, är de verkliga vinnarna när sanktionerna mot landet hävdes.

Nästan 110 avtal till ett värde av minst 80 miljarder dollar (716.2 miljarder kronor) har nåtts mellan Iran och utländska parter sedan kärnteknikavtalet blev officiellt i juli 2015.

90 av dessa avtal har varit med företag som ägs eller kontrolleras av iranska regimens statliga organ, visar Reuters analys som är baserad på intervjuer med företagens tjänstemän, uttalanden från iranska, europeiska och asiatiska företag, nyheter från Iran, ägarinformation från börsen i Teheran, uppgifter från iranska regimens officiella företagsregister samt uttalanden från amerikanska finansdepartementet.

FFFI varnade i en rapport i september 2015 att Khamenei väntas bli kärnteknikavtalets främsta vinnare.

Många av affärerna är preliminära avtal där värdet inte är har offentliggjorts. Avtalen spänner över flera viktiga sektorer som energi, infrastruktur och läkemedel. Sydkoreanska, italienska, franska, tyska och ryska företag har undertecknat mest av dessa avtalen.

Två av de största vinnarna på Iransidan är den religiösa institutionen, Astan-e Qods-e Razavi och Setad Ejraiye Farman-e Hazrat-e Emam, även kallad EIKO som tillsammans äger andelar i nästan varje sektor av Irans ekonomi. Högste ledaren, Khamenei, ser personligen till Setads verksamhet och utser den prästman som kontrollerar Razavi-institutionen.

Företag där institutioner under Khameneis kontroll har en stor eller majoritetsandel samt de som tillhör revolutionsgardets affärsimperium har kammat hem minst nio avtal med utländska partner till ett värde av 11 miljarder dollar (98.5 miljarder) under de senaste 18 månaderna.

Setad säger i ett uttalande till Reuters att Irans privatsektor ”är ovilliga att göra stora och långsiktiga investeringar”.

Setad och liknande grupper ”skapar en gynnsam atmosfär för investeringar och för utveckling av den privata sektorn samt bidrar till att minska regeringens storlek”, tillade uttalandet.

Revolutionsgardet avböjde att inte kommentera uppgifterna för Reuters.

Läs Reuters analys och ta del av nyhetsbyråns graf och fakta, här, här och här…