Nukleärt, Nyheter

Khamenei atomavtalets främsta vinnare

Iranska regimens högsta andlige ledare och hans affärsimperium, med ett uppskattat värde på ca 100 miljarder dollar (ungefär 825 miljarder kronor), framstår som främsta vinnaren efter kärnteknikavtalet mellan Teheran och världens sex stormakter tidigare i sommar, det rapporterar Reuters i en omfattande rapport på tisdagen.

”Den historiska kärntekniköverenskommelse som nåddes mellan Iran och världens stormakter har ännu inte implementerats, men en klar vinnare har uppstått: Irans högsta beslutande organ, högsta andlige ledaren Ali Khamenei”, skriver Reuters.

Khamenei har än så länge avstått från att offentligt stödja avtalet, som lyfter vissa sanktioner mot Iran i utbyte mot begränsningar på landets kärnteknikprogram. Men Khamenei kommer att dra nytta av avtalet, tack vare hans direkta kontroll över en av de mest mäktigaste och hemliga organisationerna i Iran, Setad eller ”Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam”, rapporterar Reuters vidare.

FFFI rapporterade förra året att ”Khamenei kontrollerar ett massivt affärsimperium kallad Setad med stora investeringar i Irans petrokemiska industri”.

Avtalet ser ut att trädda i kraft sedan republikaners försök i förra veckan att stoppa det genom en omröstning i kongressen misslyckades. Därmed kommer president Obama att lyfta sekundära sanktioner mot Setad och ca 40 företag som det äger eller har andelar i, visar en sammanställning från Reuters baserad på information i avtalets bilagor.

Amerikanska finansdepartementet sade i ett uttalande till Reuters att Setad kommer att tas bort från sanktionslistan endast när Iran visar att det har uppfyllt sina åtaganden enligt kärnteknikavtalet.

”Denna lättnad liknar lättnader som vi ger till andra ekonomiska aktörer i Iran enligt det som vi kommit överens om under den gemensamma handlingsplanen (det officiella namnet för kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter)”, sade finansdepartementet.

”Ur ett juridiskt perspektiv infördes de ekonomiska straffåtgärderna mot Setad enbart på grund av att USA:s regering bestämde att det var en del av den iranska regeringen”, sade en före detta amerikansk tjänsteman till Reuters som avböjde att bli identifierad.

”Anledningen till att vi slog till hårt mot dem när vi gjorde var att vi försökte sätta press på den högsta andlige ledaren” att gå med på en uppgörelse, sade en annan före detta amerikansk tjänsteman som avböjde att bli identifierad.

”Förhållandet mellan regeringen i Iran och den amerikanska regeringen håller på att förändras”, sade personen och tillade, ”då är det bara vettigt att amerikanska regeringen även förändrar sina relationer med enheter som är nära förknippade med regeringen i Iran.”