Nyheter

Khamenei främsta vinnaren efter sanktionslättnader för Iran

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei är en av de främsta vinnarna efter att EU och USA beslutade om att införa sanktionslättnader för Iran tidigare denna vecka, rapporterar Reuters.

Khamenei kontrollerar ett massivt affärsimperium kallad Setad med stora investeringar i Irans petrokemiska industri som under veckans sanktionslättnader får återigen exportera produkter, skriver Reuters på onsdagen.

Under en sexmånaders interimsöverenskommelse mellan iranska regimen och världens sex stormakterna har Teheranregimen åtagit sig att stoppa de känsligaste delarna av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot tillfälliga och begränsade sanktionslättnader bland annat ett temporärt hävande av exportförbud för landets petrokemiska produkter.

Sexmånaders interimsöverenskommelsen trädde i kraft på måndagen och som en del i att uppfylla sina åtaganden publicerade USA:s finansdepartement en lista på 14 tidigare straffade iranska petrokemiföretag vilka nu tillåts göra affärer utomlands.

Listan omfattar tre företag, Ghaed Bassir Petrochemical Products Co, Marjan Petrochemical Co och Sadaf Petrochemical Assaluyeh Co, som enligt amerikanska finansdepartementets egna uppgifter från förra året kontrolleras av Khameneis affärsimperium Setad.

Men detta är inte hela verkligheten då Setad drar nytta av interimsöverenskommelsen på flera olika sätt förutom export av petrokemiska produkter.

Överenskommelsen gör det lättare för Iran att importera humanitära varor bland annat medicin vilket kommer att gagna Setads verksamhet då affärsimperiet kontrollerar många iranska läkemedelsföretag, rapporterar Reuters.

Reuters var först med att avslöja hur Khamenei hade omvandlat den tidigare välgörenhetsorganisationen Setad till ett affärsimperium under sin kontroll och utnyttjat det för att samla på sig enorma tillgångar värda flera miljarder dollar. Iranska regimens tjänstemän förkastade Reuters rapport som rena lögner och västerländsk propaganda mot högsta andlige ledaren Ali Khamenei.