Mänskliga Rättigheter

NCRI anmäler regimens justitieminister för MR-brott

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) har lämnat in en anmälan mot iranska regimens justitieminister i Genève för brott mot mänsklighet. Det tillkännager NCRI i ett uttalande på måndagen.

”Samtidigt som iranska regimens justitieminister, Alireza Avaei, anlände i Schweiz på måndagen, lämnade Marc Bonnant, en framstående schweizisk advokat, in en anmälan på NCRI:s vägnar till schweiziska statsåklagaren för att åtala Avaei för brott mot mänskligheten”, skriver NCRI i ett uttalande.

”MR-rådet bör vara ett forum för att utreda Avaeis brott”, tillägger NCRI i en uppmaning till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Avaei är delaktigt i 1988 års massaker på politiska fångar i Iran och var chef för regimens så kallade rättsväsende i Teheran. EU införde sanktioner mot honom i 2011 för delaktighet i människorättskränkningar, ökade avrättningar, godtyckliga arresteringar, och tortyr.

Han reste till Genève för att medverka i MR-rådets årliga stormöte som började på måndagen. Regimens justitieminister ska tala inför MR-rådet imorgon, vilket har lett till protester från iranska aktivister, människorättsorganisationer och NCRI.

”Anmälan listar Avaeis brott” och tillägger, ”att välkomna honom i Schweiz strider mot moral och rättigheter”.

”FN:s MR-råd begår ett misstag när det välkomnar honom för att ironiskt nog tala om mänskliga rättigheter”, enligt anmälan.

USA:s FN-mission kritiserade beslutet i ett pressmeddelande under måndagen.

”MR-rådet bör skämmas för att det låter Avaei att tala inför dess medlemmar. Rådet skämmer ut sig ännu en gång för att det tillåter en förbrytare ansvarig för en rad människorättsbrott att kidnappa dess arbete och förlöjliga dess mandat att främja universella mänskliga rättigheter”, sade USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley.

Brittiska ledamöter från båda husen uppmanar FN:s högkommissarie i ett uttalande i förra veckan att dra tillbaka inbjudan till regimens justitieminister och ställa in hans tal.