Nyheter

Iran sänder blandade signaler när Rohani anländer till New York

Iranska regimen meddelade på måndagen att den har frigett 80 fångar som arresterats i samband med politiska tillslag, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran.

Tillkännagivandet kom endast några timmar efter att prästerskapets nya president Rohani lyfte för New York för att medverka i den årliga debatten vid FN:s generalförsamling. Tidigare i veckan frigav 11 andra politiska fångar däribland människorättsadvokat Nasrin Sotoudeh.

Allt tyder på att  Hassan Rohani kommer tas emot som en rockstjärna och världsledare står redan i kö för att få träffa prästerskapets nya president. Samtalen om iranska regimens kärnvapenprogram ligger högst på agenda, men också frågan om krisen i Syrien där vissa i internationella samfundet vill man ha med iranska regimen i försöken att förhandla fram en politisk lösning på krisen.

Den syriska oppositionskoalitionen avfärdade dock i lördags ett erbjudande från Iran om att medla i samtalen mellan oppositionen och Bashar al-Assad. ”Det iranska initiativet är inte seriöst och saknar politisk trovärdighet”, sade den syriska oppositionen i ett uttalande.

Men flera möten vid sidan om FN:s generalförsamling är att vänta mellan iranska regimens representanter och ledare från om världen. De flesta politiska experter och Vita Huset drömmer förmodligen om ett kort handslag mellan iranska regimens president och USA:s president Barack Obama i hopp att detta ska övertyga iranierna att USA är fortfarande intresserad av en diplomatisk lösning.

Som FFFI kunde rapportera igår finns det ett möte bokat mellan prästerskapets nya utrikesminister Javad Zarif och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland i New York sannolikt på torsdagen. Obamas biträdande nationella säkerhetsrådgivare Ben Rhodes avslöjade att även USA:s utrikesminister John Kerry kommer att delta i detta möte som hållas på utrikesministernivå.

Diplomater i väst hoppas att man ska kunna få igång de strandade förhandlingarna med Iran kring landets kärnteknikprogram, i synnerhet efter att Rohani inlett en charm offensiv där han pratat om en vilja att finna en snabb lösning på denna kris med betoning på att Iran aldrig kommer att ge upp sin rätt att anrika uran. Rohani har även sagt att han har fått fullmakt och välsignelse från den högsta andlige ledaren Ali Khamenei för att förhandla fram en lösning på kärnteknikfrågan. Han skrev i en debattartikel i Washingtonpost att en vinn-vinn lösning är möjligt och att parterna ska fokusera kring hur de kan förverkliga en sådan lösning eftersom  båda parter redan sagt vad man inte vill se och vad man inte kan acceptera.

Det finns rykten om att iranska regimen kan att vara beredd att förhandla om en eventuell stängning av Fordo-anläggningen i gengäld mot att alla nuvarande internationella sanktioner hävs.

Nyligen gick regimens mäktiga paramilitära styrka, Revolutionsgardet, ut och varnade för en direkt dialog med USA.

Catherine Ashton, EU:s utrikespolitiske chef träffade dock iranska regimens nya utrikesminister på måndagen. I ett uttalande efter mötet sade hon, som många gånger för, att diskussionerna var konstruktiva och tillade att de inte diskuterade detaljer kring vad de ska göra. Dagens diskussioner handlade om att se hur vi ska gå framåt. Vi bestämde att träffas tillsammans med våra delegationer i Genève senare i oktober, sade Ashton i uttalandet.

Dock samtidigt som iranska regimen friger fångar har antalet avrättningar, i synnerhet avrättningar genom offentlig hängning, ökat kraftigt under se senaste veckorna. Därtill verkar iranska regimen dra i alla trådar den kan bakom stängda dörrar och offentligt för att grannen Irak ska överlämna sju medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folket mojahedin som dess väpnade styrkor tog som gisslan efter massakern i Camp Ashraf för tre veckor sedan. Catherine Ashton uttryckte under dagen att hon var orolig för deras välbefinnande och bekymrad över möjligheten att de kan komma att överlämnas till Iran, där de riskerar fängelse och avrättning.

I samband med Rohanis ankomst till New York passade en dussin amerikanska lagstiftare på att välkomna honom med ett enkelt budskap, nämligen ”Frige Amir”.

En kampanj som ska se till att Iran uppmana regimens nya president till att frige en amerikanska medborgare med iranskt påbrå som sitter frihetsberövad i regimens fängelser.

Genom att låta sig fotograferas med en skylt med orden Frige Amir, har mer än 60 republikanska och demokratiska lagstiftare bidragit till en kampanj som de hoppas iranska regimens nya president, Hassan Rohani ska kunna se när han anländer till FN:s generalförsamling. Deras mål är att Rohani ska tvingas att frige Amir Hekmati, en före detta amerikansk marinsoldat med iranskt påbrå som har  suttit i iranska fängelse i mer än två år.