Motståndsrörelsen, Nyheter

International Symposium i Genève – Rajavi kräver USA:s och FN:s insatser

symposium
International symposium i Genève 19 sep

FFFI Genève – USA och FN måste vidta brådskande åtgärder för att säkra frigivningen av sju gisslan, bland de sex kvinnor, som tillfångatogs under massakern i Camp Ashraf, krävde Iranska nationella motståndsrådets valda presidenten, Maryam Rajavi under ett internationellt symposium vid FN:s högkvarter i Genève på torsdagen.

Camp Ashraf i Irak, hem för iranska oppositionsmedlemmar, attackerades söndagen den första september av irakiska väpnade styrkor. 52 medlemmar av iranska oppositionen, Folkets mojahedin, dödades och sju andra tillfångatogs av irakiska styrkor under denna grymma attack.

”FN måste också stationera fredsbevarande styrkor (känd även som FN:s blå hjälmar) i Camp Liberty på permanent basis för att skydda de [kvarvarande] iranska oppositionsmedlemmarna i Irak från ytterligare dödliga attacker”, krävde Maryam Rajavi i sitt tal vid FN:s  på torsdag.

Rajavi och andra personligheter i panelen efterlyste en fullständig oberoende utredning av blodbadet i Ashraf, den första september, där 52 lägerinvånare mördades i en attack genomförd av irakiska väpnade styrkor på begäran av iranska regimen.

”Det råder ”inget tvivel” om att Ashraf-gisslan hålls frihetsberövade i ett fängelse nära Bagdads flygplats av styrkor under Iraks premiärminister, Nouri al-Malikis befäl. … Motsägelsefulla uttalanden från irakiska regeringstjänstemän syftar helt enkelt till överlämna dem till den religiösa diktaturen i Iran”, tillade hon.

”Amerikanska regeringen, EU och FN måste göra det klart för Iraks regering att förtryck av iranska oppositionsmedlemmar som hålls som gisslan i Irak kommer att ha en djupgående inverkan på de ekonomiska och politiska förbindelserna med landet”, sade Rajavi i sitt tal till symposiet.

Andra talare vid symposiet var Bernard Kouchner, Frankrikes tidigare utrikesministern, Sid Ahmed Ghozali, tidigare premiärminister i Algeriet, Dr Jean Charles Rielle, ordförande i Genèves stadsfullmäktige, Christiane Perregaux, tidigare ordförande för Genèves lagstiftande råd, Tahar Boumedra, tidigare chef för mänskliga rättighetsfrågor vid FN:s Irakmission och ansvarig för Camp Ashraf-frågor, Guy Goodwin-Gill, juridisk teoretiker och professor i humanitär rätt i Genève, samt Francois Colcombet, domare och tidigare suppleant vid franska parlamentet.

Samtliga talare krävde att FN och USA måste stå fast vid och hedra sina tidigare givna löften om att skydda iranska oppositionsmedlemmar i Irak.

Även Brittiska Parlamentariska Kommittén för ett Fritt Iran uppmanade internationella samfundet att vidta åtgärder för att Irak ska frige de sju gisslan från Camp Ashraf.

Lord Carlile CBE QC, en ledande brittisk jurist och ledamot i det brittiska överhuset, har uppmanat den brittiska regeringen och internationella samfundet att kräva en frigivning av iranska oppositionens gisslan som greps av irakiska specialstyrkor som verkar på uppdrag av iranska regeringen, skrev kommittén i ett pressmeddelande på torsdagen.