Nyheter

Iranska regimens elitstyrka varnar för dialog med USA

Iranska regimens elitstyrkan Revolutionsgardet varnar för riskerna med att förhandla med amerikanska tjänstemän inför förväntade diplomatiska kontakter mellan USA och Iran vid FN:s generalförsamling.

Varningen visar de interna utmaningar som Hassan Rohani kan få i sitt försök att förbättra relationerna med väst.

Rohani väntas fortsätta med sin charm offensiv i New York vid FN:s generalförsamling i den kommande veckan i syfte att sätta den rätta tonen för ytterligare kärntekniska samtal med världsmakter som han hoppas ska lätta på sanktionerna i gengäld, enligt diplomater och experter.

Timmar innan Rohanis avresa till New York på söndagen, sade prästerskapets nya president att Teheran var redo för villkorslösa förhandlingar med västmakterna. Han tillade att världen behöver acceptera Irans rätt till att anrika uran.

Islamiska revolutionsgardet (IRGC) är en paramilitär styrka som inrättades i 1979 för att skydda prästerskapets islamiska revolution och har sedan dess fått stor inflytande i politiska, sociala och ekonomiska frågor.

”Historiska erfarenheter gör det nödvändigt för vårt lands diplomatiska apparaten att noggrant och skeptiskt övervaka uppförandet av Vita husets tjänstemän så att vår nations rättfärdiga krav erkänns  och respekteras av dem som förespråkar interaktion”, sade IRGC i ett uttalande.

Uttalandet tillade att IRGC kommer att stödja initiativ som är i linje med nationella intressen och strategier och som beslutats av Irans teokratiska ledare och högsta auktoritet, Ali Khamenei.

USA och dess allierade har infört tuffa ekonomiska sanktioner mot Iran eftersom man fruktar att landet strävar efter att utveckla kärnvapen medan Teheranregimen förnekar anklagelserna och säger att programmet endast har fredliga ändamål.

IRGC:s uttalande på lördagen kom i samband med 33:e årsdagen av början av Iran-Irak-kriget dagar efter att Khamenei och Rohani uppmanade landets säkerhetsstyrkor att hålla sig borta från politiken, i ett försök att lösa den nukleära tvisten.