Nyheter

Kerry möter Irans utrikesminister

USA:s utrikesminister John Kerry kommer att träffa iranska regimens utrikesminister på torsdagen bekräftade biträdande nationell säkerhetsrådgivare Ben Rhodes.

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland träffar Irans utrikesminister Javad Zarif i New York, sannolikt på torsdag, och även USA:s utrikesminister John Kerry ska delta.

Samtalet ska bland annat behandla misstankarna om ett iranskt kärnvapenprogram. Västvärlden misstänker att Iran syftar till att skapa kärnvapen – något som Iran förnekar och framhåller att man har rätt att anrika uran för fredliga syften.

”Vi iakttar öppenhet för den iranska regeringen på en mängd olika nivåer, förutsatt att de kommer att fullfölja sitt åtagande att ta itu med det internationella samfundets oro över deras kärnenergiprogram”, sade Ben Rhodes, biträdande nationell säkerhetsrådgivare.

Samtidigt uppmanar två inflytelserika senatorer Obama att inta en hård linje gentemot Iran i sitt tal i FN:s generalförsamling i veckan. Demokraten Robert Menendez och republikanen Lindsey Graham anser att Obama bör fastslå USA:s mål om att inte tillåta att Iran lyckas skaffa sig kärnvapen och att han också bör kräva kontrollerbara åtgärder i den riktningen från Teheran.

Mötet är första i den nivån sedan den islamistiska revolutionen 1979.