Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Stoppa avrättningen av fyra kurder i Iran

Iranska regimens högsta domstol fastställde dödsdomarna mot fyra personer från den sunnimuslimska kurdiska minoriteten i Iran. De fyra står därmed inför en omedelbar avrättning och deras dödsdomar kan verkställas inom närmaste framtiden.

Jamshid Dehghani och hans yngre bror Jahangir Dehghani, Hamed Ahmadi, och Kamal Molayee dömdes till döden den 14 november 2010 av Teherans revolutionsdomstol efter en rättegång där deras försvarsadvokat inte fick närvara.

De fyra dömdes för vaga brott som ”fiendskap mot Gud” (moharebeh) och ”korruption på jorden” (mofsad fil-arz). Alla fyra informerades nyligen om att högsta domstolen har slagit fast domen mot dem från den lägre instansen och att deras fall nu har överförts till avdelningen för verkställande av straffrättsliga påföljder. En fängelsevakt har, enligt uppgifter som kommit in till FFFI, berättat inofficiellt att deras dödsdomar kommer att verkställas under de närmaste dagarna.

De fyra greps i juni 2009 av civilklädda agenter från regimens informations- och underrättelseministerium och fördes till ett fängelse i staden Sanandaj i Kurdistan. De hölls i isoleringscell i Sanandaj och Hamedan, i västra Iran, fram till februari 2011 då de transporterades till Rajai-Shahr-fängelset i Karaj, en stad nära Teheran.

De fyra åtalades tillsammans med sex andra män för delaktighet i mordet på en ledande sunnimuslimsk prästman den 17 september 2009. Detta trots att de anklagade hade gripits månader innan mordet.

Iranska regimens myndigheter har genom tortyr och hot om arrestering av deras anhöriga tvingat fångarna till att skriva under ett skriftligt erkännande utan att få läsa det.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) vädjar till regeringen, utrikesdepartementet och människorättsorganisationer att agera kraftigt och omedelbart för att stoppa alla avrättningar i Iran, i synnerhet den stundande avrättningen av de fyra kurdiska fångarna.