Motståndsrörelsen, Nyheter

Irak erkänner att det håller sju Ashraf-invånare som gisslan

hostageIrakiska regeringen erkände 11 dagar efter massakern i Camp Ashraf att det är deras säkerhetsstyrkor som håller sju Ashraf-invånare som gisslan.

Sju Ashraf-invånare hade anmälts som försvunna av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin efter den hänsynslösa attacken mot deras läger, den första september, enligt uttalanden från FN:s Irakmission (UNAMI) och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Kamal Amin, talesman för Iraks ministerium för mänskliga rättigheter hävdade i kommentarer publicerade på nyhetssajten Voice of Free Iraq på torsdagen att ”irakiska säkerhetsstyrkor har fängslats dessa individer för att de hade attackerat säkerhetsstyrkorna.” Detta trots att Iraks regering tidigare hade förnekat att dess styrkor hade arresterat några Ashraf-invånare och hävdade att ingen ur de irakiska säkerhetsstyrkorna hade gått in i lägret.

NCRI har dock i flera uttalanden påpekat att dessa lägerinvånare hålls som gisslan av irakiska säkerhetsstyrkor och att den irakiska regeringen planerar att utvisa de till Iran där de i egenskap av oppositionsmedlemmar riskerar tortyr och avrättning.

Iranska nationella motståndsrådets valda-president Maryam Rajavi krävde i ett uttalande på torsdagen ett omedelbart ingripande från USA:s utrikesminister, FN:s generalsekreterare, FN:s flyktingkommissarie samt Internationella rödakorskommittén för att de sju gisslan ska friges omedelbart.

Marie Harf, vicetaleskvinna för USA:s utrikesdepartement framförde liknande krav i sitt pressuttalande den sjätte september och sade ”vi har uppmanat Iraks regering att fullt ut stödja UNAMI:s ansträngningar att genomföra en egen fullständig utredning samt för att hjälpa till att hitta saknade och föra dem till säkerhet.”

Pressuttalandet tillägger att ”vi [USA] noterar även iranska revolutionsgardets oroväckande uttalanden som prisar attacken [mot Camp Ashraf], och uppmanar iranska regeringen att använda det inflytande som det kan ha på grupper som kan hålla de försvunna lägerinvånarna i avsikt att säkra deras omedelbara frigivning.”

De sju gisslan, varav sex kvinnor, är medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin och uppgifter från Irak gör gällande att de ska utvisas till Iran där de riskerar tortyr och avrättning för deras politiska övertygelse och opposition mot prästerskapets envälde.

De senaste dagarna har de sju gisslan setts i blåa fängelse uniformer i förvar hos Irakiska premiärministern, Nouri al-Malikis specialstyrkor som går under namnet Golden Division (den Gyllene Divisionen), skriver NCRI i sitt uttalande på torsdagen.

Amnesty International startade en kampanj för skyndsamt agerande i onsdags där organisationen uppmanar Irak att frige de sju Ashraf-invånare som är frihetsberövade.

Amnesty Internationals kampanj uppmanar irakiska myndigheterna att försäkra att de sju personerna, om i irakiska förvar, skyddas från tortyr och annan misshandel samt att de släpps genast om de inte är anklagade för ett brott enligt internationella normer.

Anhöriga till Camp Ashrafs invånare, sympatisörer till iranska nationella motståndsrådet (NCRI), FFFI-medlemmar och exiliranier deltog i demonstrationer i Stockholm och Göteborg för tionde dagen i rad för att uppmärksamma massakern på försvarslösa civila i Camp Ashraf, den första september.

Demonstranterna krävde att irakiska regeringen genast släpper de sju Ashraf-invånare som tagits som gisslan. De uppmanade USA, EU och FN att vidta skyndsamma åtgärder för att stoppa deras utvisning till Iran där de riskerar tortyr och avrättning samt pressa irakiska regeringen till att frige dem omedelbart.