Engagemang, Nyheter

Kampanj för att få de sju bortförda Ashraf-invånarna frigivna

Anhöriga till Camp Ashrafs invånare, sympatisörer till iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och exiliranier deltog i demonstrationer i Stockholm och Göteborg för nionde dagen i rad för att uppmärksamma massakern på försvarslösa civila i Camp Ashraf, den första september.

http://galleri.fffi.se/#!album-378

Demonstranterna krävde att irakiska regeringen genast släpper de sju Ashraf-invånare som tagits som gisslan. De uppmanade USA, EU och FN att vidta skyndsamma åtgärder för att stoppa deras utvisning till Iran där de riskerar tortyr och avrättning samt pressa irakiska regeringen till att frige dem omedelbart.

http://video.fffi.se/#!album-379

Under dagen startade Amnesty International en kampanj för skyndsamt agerande där organisationen  uppmanar Irak att frige de sju Ashraf-invånare som är frihetsberövade.

Amnesty International skriver ”sju exiliranier, medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) blev bortförda från Camp Ashraf, nordost om Bagdad, den första september, av beväpnade män som hade attackerat lägret och dödat 52 lägerinvånare.

Obekräftade rapporter har antytt att de är i förvar hos irakiska myndigheter. De riskerar tortyr eller annan form av misshandel och kan tvingas återvända till Iran.”

De sju lägerinvånarna är identiferade som Fatemeh Tahoori, Vajihe Karbalaey, Mahnaz Azizi, Lila Nabahat, Zahra Ramezani, Fatema Sakhie och Mohammad Ratebi.

Amnesty Internationals kampanj uppmanar:

  • irakiska myndigheter att omedelbart klargöra var de [sju lägerinvånarna] befinner sig samt den rättsliga statusen för Fatemeh Tahoori, Vajihe Karbalaey, Mahnaz Azizi, Lila Nabahat, Zahra Ramezani, Fatema Sakhie och Mohammad Ratebi;
  • myndigheterna att försäkra att de sju personerna, om i irakiska förvar, skyddas från tortyr och annan misshandel samt att de släpps genast om de inte är anklagade för ett brott enligt internationella normer.

Delta i kampanjen här …