Nyheter

Storbritannien terroriststämplar Hizbollah i sin helhet

Storbritannien terroriststämplade Hizbollah i sin helhet på fredagen, enligt internationella och brittiska medier. Därmed fryser Storbritannien tillgångar som tillhör Hizbollah och dess ledare.

Beslutet ses som en del av Storbritanniens försök att bemöta hoten från iranska regimen och välkomnades av USA och Israel. De uppmanade EU och dess medlemsstater att följa Storbritanniens exempel och terrorstämpla Hizbollah.

FFFI rapporterade förra året om brittiska regeringens planer på att terroriststämpla Hizbollah i sin helhet.

Brittiska Daily Telegraph avslöjade i juni 2019 att polisen och säkerhetstjänsten MI5 hade stoppat terrorister från Iranstödda Hizbollah som lagrade flera ton med explosivt material i en hemlig bombfabrik utanför London. Polisen och MI5 fick enligt rapporten nys om terrorplanerna under hösten 2015.

Polisen hittade tre metriska ton ammoniumnitrat, en vanlig ingrediens i hemgjorda bomber, lagrade i ispåsar vid ett tillslag mot bombfabriken. Tillslaget kom efter tips från en utländsk regering, rapporterar Daily Telegraph.

Iranska regimen skapade Hizbollah i Lebanon under 80-talet och stöder terroristorganisationen både finansiellt och militärt. Hizbollah har genomfört flera terrorattacker mot amerikanska och israeliska mål i Europa och andra delar av världen på uppdrag av iranska regimen. Den strider även i Syrien för Assadregimen tillsammans med andra Iranstödda grupper.

FFFI rapporterade förra året att iranska regimen skickar närmare 700 miljoner dollar per år till terrororganisationen Hizbollah som en del av sin “första försvarslinje” i Mellanöstern.