Nyheter

Iran stödjer Hizbollah med 700 miljoner dollar per år

Iranska regimen skickar 700 miljoner dollar per år till den shiitiska terrororganisationen Hizbollah som en del av sin ”oändliga aggression” i Mellanöstern. Det hävdar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

”Varje år överför Iran 700 miljoner dollar till Hizbollah. Men det gör det på olika sätt inklusive genom bedrägerier. I den här ramen överför Irans utrikesdepartementet mer än 100 miljoner dollar till terrororganisationen. Pengarna överförs under diplomatiskt skydd, så att säga, till Libanon och därifrån till Hizbollah”, säger Netanyahu under en ceremoni vid Ammunition Hill i Jerusalem, som markerar årsdagen för stadens enande efter 19-dagars krig.

Netanyahu säger att Irans stöd till Hizbollah och andra väpnade grupper i regionen hotar även arabiska stater, vilket har fört dem närmare Israel.

”Dessa enorma mängder av resurser används för att utöka Irans oändliga aggression och dess satellitstater i vår region. Våra grannar vet detta, alla arabiska stater vet det, och det är en av de saker som får dem till en förnyad närhet med oss, säger den israeliska statsministern.

”Vi underskattar inte hoten från Iran, men de skrämmer inte oss, för vi kommer att slå hårt mot de som försöker skada oss”, tillägger han.

Forskare uppskattar att iranska regimen spenderar mellan 100 och 200 miljoner euro (ca 938 miljoner till 1.9 miljarder kronor) per år på Hizbollah, 3,5 miljarder euro på Assadregimen i Syrien (ca 32 miljarder kronor), mellan 12 till 26 miljoner euro per år på shiitiska milisgrupper i Syrien och i Irak, mellan 10 till 20 miljoner (ca 113 till 226 miljoner kronor) per år för att stödja Houthirebellerna i Jemen samt tiotals miljoner euro årligen för att stödja Hamas-terrorister i Israel, enligt amerikanska Washington Times.

I Syrien, till exempel betalar iranska regimen mellan 500 dollar till 1000 dollar (ca 4200 till 8400 kronor) per månad till legosoldater för att de ska kriga för och stödja Assadregimen, enligt en rapport från den amerikanska kongressen.

Afghanska soldater i Syrien har avslöjat att de ”nyligen hade återvänt från träning i Iran och planerade att slåss [för Assad] i Syrien”, framhåller rapporten. Dessa milismän ”förväntas få en lön på mellan 500 till 1000 dollar (ca 4200 till 8400 kronor) per månad” från den iranska regimen.