Nyheter

USA inför nya sanktioner mot Iranstödda Hizbollah

Trumpadministration ökar trycket på iranska regimen genom att införa nya sanktioner mot individer och företag med kopplingar till Iranstödda Hizbollah.

Amerikanska finansdepartementet tillkännagav i fredags nya straffåtgärder mot sex individer och sju företag baserade i Libanon, Irak och Västafrika. Amerikanska tjänstemän sade att sanktionerna var ett första steg i en våg av åtgärder som riktar sig mot Hizbollahs lagliga och olagliga finansiella nätverk, rapporterar Washington Post i förra veckan.

De straffade individerna är identifierade som Jihad Muhammad Qansu, Ali Muhammad Qansu, Issam Ahmad Saad, Nabil Mahmoud Assaf, Abdul Latif Saad och Muhammad Badr-Al-Din, enligt ett uttalande från amerikanska finansdepartementet den andra februari. De nya sanktionerna riktar sig inte bara mot företag i Libanon men även mot företag i Sierra Leone, Ghana och Liberia som amerikanska tjänstemän säger utgör naven i Hizbollahs kassaflöden.

Sanktionerna kommer i en tid då Trumpadministrationen försöker intensifiera sitt svar på Teherans stöd till väpnade grupper från Libanon till Syrien till Jemen som USA anser attackera amerikanska intressen samt hotar allierade Gulfstater.

De individer och företag som straffas tros vara kopplade till Adham Tabaja, en affärsman som styr ett fastighetsimperium i Libanon och som amerikanska tjänstemän beskrev som en ledande finansiär av Hizbollah. Tabaja har varit föremål för tidigare amerikanska sanktioner.

Amerikanska regeringen har genom åren använt sanktioner som en del av sitt försök att begränsa Hizbollahs verksamhet och terroraktiviteter. Men tjänstemän erkänner att den främsta utmaningen är Teheranregimens fortsatta stöd för terrorgruppen som enligt dem uppgår till ca 700 miljoner dollar per år (5,6 miljarder kr/år).

En ledande amerikansk tjänsteman, som talade med reportrar på villkor av anonymitet, beskrev de nya straffåtgärderna som ett slag mot revolutionsgardet och dess utländska terrorstyrka Quds-styrkan, ”som använder libanesiska Hizbollah som sitt huvudsakliga verktyg för att projicera sin destabiliserande makt i konfliktzoner” bland annat i Syrien, Irak och Jemen.