Nyheter

Terrorister kopplade till Iran hade hemlig bombfabrik i England

Brittisk polis och säkerhetstjänsten MI5 stoppade terrorister från Iranstödda Hizbollah som lagrade flera ton med explosivt material i en hemlig bombfabrik utanför London. Avslöjandet kommer från brittiska Daily Telegraph på söndagen som tillägger att polis och MI5 fick nys om terrorplanerna under hösten 2015.

Polisen hittade tre metriska ton ammoniumnitrat, en vanlig ingrediens i hemgjorda bomber, lagrade i ispåsar i samband med ett tillslag mot den hemliga bombfabriken. Tillslaget kom efter tips från en utländsk regering, rapporterar Daily Telegraph.

Myndigheterna genomförde sedan ytterligare räder mot fyra egendomar i nordvästra London och arresterade en 40-årig man misstänkt för förberedelse till terrorism. Mannen släpptes dock senare, enligt brittiska medier.

Utredningen från brittiska säkerhetstjänsten MI5 pågick i flera månader, enligt rapporterna. Den syftade till att stoppa terrorattentet och ge inblick i vad Hizbollah planerade.

”MI5 arbetade självständigt och i nära samarbete med internationella partners för att stoppa handlingar med onda avsikter från Iran och dess bundsförvanter i Storbritannien”, säger en källa inom brittiska underrättelsetjänsten till medier.

Iranska regimens president Hassan Rouhani hotade omvärlden med terrorism och spridning av droger under en ”anti-terroristkonferens” 2018 i Teheran där representanter från Afghanistan, Pakistan, Turkiet, Kina och Ryssland närvarade.