Nyheter

Storbritannien terroriststämplar Hizbollah i sin helhet

Storbritannien avser att föra upp Hizbollah i sin helhet på landets lista över terroristorganisationer. Det rapporterar Reuters på måndagen.

Hizbollahs militära enhet fördes upp på brittiska terrorlistan i 2008 och Storbritannien kommer nu att även förbjuda dess politiska enhet.

“Hizbollah fortsätter sina försök att destabilisera den känsliga situationen i Mellanöstern och vi kan inte längre skilja mellan dess redan förbjudna militära enhet och det politiska partiet”, sade Storbritanniens inrikesminister, Sajid Javid.

“På grund av detta har jag fattat beslutet att terroriststämpla organisationen i sin helhet”, tillade han i ett uttalande.

Den nya terrorklassningen kommer att börja gälla från och med fredag och innebär att den som är medlem i rörelsen eller uppmanar till att stödja den riskerar att dömas till fängelse i upp till tio år.

Iranska regimen skapade Hizbollah i Lebanon under 80-talet och stöder terroristorganisationen både finansiellt och militärt. Hizbollah har genomfört flera terrorattacker mot amerikanska och israeliska mål i Europa och andra delar av världen på uppdrag av iranska regimen. Den strider även i Syrien för Assadregimen tillsammans med andra Iranstödda grupper.

Terroristorganisationen har på senare år också anklagats för att vara involverad i narkotikasmuggling, penningtvätt och vapensmuggling.

“Detta är ett välkommet beslut från Storbritannien och ett steg i rätt riktning. Sverige och EU bör följa efter för att bemöta iranska regimens ökade terrorism i Europa och Mellanöstern”, sade Massud Kiani till FFFI om Storbritanniens beslut.