Iranier i Sverige, Opinion

SVT:s skandal reklam gynnar Irans terroristregim

Ledare

SVT:s skamliga reklam

SVT marknadsför som bekant sin nyhetsapp med digitala reklamaffischer runtom i Sverige. Idag var det inget undantag. En stor bild på prästerskapets president, Hassan Rouhani, som ler tillsammans med rubriken, “Irans känga till Trump: Mentalt efterbliven” prydde idag busskurer och andra digitala reklamskärmar i Sverige.

SVT:s val i detta fall är vidrigt och motbjudande. Det är ett hån mot svensk- och exiliranier som tvingats fly sitt hemland på grund av regimens förtryck och förföljelse. Det nedvärderar dessutom iranska folkets frihetskamp för att befria sig från den fascistiska regimen och alla dess falanger.

Visst, SVT har rätt att kritisk granska Trump-administrationen och dess politik. Men den nämnda reklamaffischen är designad på ett sådant sätt att den kan bara tolkas som en glorifiering av prästerskapets envälde och dess brutala ledare.

Oavsett vad en tycker om president Trump så är han amerikanska folkets demokratiskt valda representant. Men Rouhani representerar en religiös diktatur som omvandlat Iran till ett helvetet för den egna befolkningen.

Iran efter 40 år av prästerskapets styre är världens främsta finansiär av terrorism, avrättar flest individer per capita i världen och är ett av världens största fängelser för journalister och bloggare. Regimen har reducerat kvinnor, som utgör nästan hälften av landets befolkningen, till andra klassens medborgare både i lag och praxis.

Rouhani tog över makten i Iran efter att ha utropats som segrare i prästerskapets skenval. Över 3000 individer har avrättats i Iran, många offentligt, under Rouhanis tid. Situationen för mänskliga rättigheter förvärrades.

Iranska folket blev fattigare trots kärnteknikavtal och miljarder i sanktionslättnader. Regimen trappade istället upp sin destabiliserande inblandning i Irak, Syrien, Jemen och regionen. Korruptionen, fattigdomen, arbetslösheten och inflationen ökade i landet när regimen spenderade miljarder utomlands.

Kvinnorättsaktivister behandlades som ”statens fiender” i förnyat förtryck. Idag kommer det ständiga rapporter om arrestering av kvinnor och flickor som bryter mot regimens obligatoriska klädkod.

Rouhanis utrikesminister, Javad Zarif, försvarade nyligen regimens rätt att avrätta homosexuella i Iran.

Rouhanis justitieminister, Alireza Avaei, likt sin föregångare, var delaktiga i massakern på tusentals politiska fångar i regimens fängelser runtom i Iran under 1988 som Amnesty beskriver som ett pågående brott mot mänskligheten.

Iranska folket som fått nog började protestera mot prästerskapet och strejka sedan början av 2018 över hela landet. De krävde ökade fri- och rättigheter samt prästerskapets fall. Deras slagord “ned med diktatorn”, “reformister, Hårdföra, Spelet är slut” och “vår fiende är här [i Iran], de [regimens ledare] ljuger och säger att det är USA”, visade tydligt det växande folkliga missnöjet mot regimen.

Men regimen besvarade med ett brutalt nedslag. I januari i år rapporterade Amnesty att iranska regimen hade arresterat över 7000 individer förra året. Rapporten tillade att 2018 var ett år av skam för iranska myndigheter och dokumenterade flera fall av godtyckliga arresteringar, tortyr och mord på demonstranter.

Rouhani har utnyttjat sina offentliga tal under de senaste månaderna för att hota EU och västvärlden med ökade terrorism och narkotikasmuggling istället för att agera mot det inhemska förtrycket. Hans hot var inte bara ord utan övergick till handling. Regimen planerade flera andra terrorattentat mot iranska dissidenter bland annat i Frankrike och Danmark som stoppades av polisen och underrättelsetjänsten.

Svensk- och exiliranier ​har länge uppmanat regeringen och UD att agera när iranska ambassaden i Stockholm kartlägger, övervakar, trakasserar och hotar människor med persisk bakgrund i Sverige däribland oppositionella och flyktingar.

Iranska regimen fortsätter att utsätta Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen, enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni förra året.

Trots Rouhanis förkastliga CV hävdar SVT att han är “en moderat som leder ett reformistiskt kabinett”.

SVT som Public Service bör faktiskt reflektera folkets vilja och krav inte ge iranska bödlar legitimitet och erkännande. Liksom vår regering och våra politiker tror SVT att terrorism avtar om man bara blidkar och för dialog med extremister och islamiska fundamentalister. Samtidigt glömmer de helt bort deras offer. Dagens skamliga och vidriga politik bör ta slut någon gång.

SVT har gjort bort sig totalt med sin senaste reklam. SVT:s ledning bör göra det rätta och be om ursäkt för denna stora skandal. De bör även se över sin rapportering, särskilt kring Iran, så att den folkliga opinionen får all fakta för att själva dra en informerad slutsats.