Nyheter

Iran hotar väst med narkotikasmuggling

Chefen för iranska regimens narkotikapolis varnar Europa för spridning av droger om de vägrar betala sin del av kostnaderna.

”Europa måste betala sina avgifter för att motverka droger. Om det inte stöder de länder som är fronten i kampen mot droger kommer det säkert att behöva beslagta droger gram per gram på kontinentens gator, vilket är ganska omöjligt”, sade polischefen.

Iranska regimens president Hassan Rouhani hotade västvärlden och Europa med samma retorik förra året. Rouhanis hot kom under en ”anti-terroristkonferens” i Teheran i december 2018.

Vi ser framför oss ”en ’syndaflod’ av droger, flyktingar och attacker mot väst om USA:s sanktioner försvagar den iranska förmågan att hålla emot”, varnade Rouhani under konferensen där representanter från Afghanistan, Pakistan, Turkiet, Kina och Ryssland närvarade.

Nyhetssidan Persia Digest (PD) rapporterar att européer är de största användarna av droger producerade i Afghanistan.

Afghanistan har i sin tur varit den största producenten av opium från början av 2000-talet. 

Iran har en lång gemensam gräns med Afghanistan och är det första landet längs smugglingsvägen till Europa.

Iranska regimen har länge använt denna verklighet som påtryckningsmedel mot EU och hotat med att inte stoppa droger på väg mot Europa om EU:s medlemsstater vidtar konkreta åtgärder mot regimens människorättskränkningar och illvilliga aktiviteter i regionen.

Narkotikasmuggling från Iran

I november 2018 beslagtog den italienska polisen 270 kg heroin gömd ombord på ett fartyg från Iran.

Lasten hade fraktats från den iranska hamnen i Bandar Abbas och fraktades genom flera europeiska städer innan den nådde den italienska hamnen i Genua den 17 oktober, sade italienska polisen i en presskonferens den nionde november 2018.

Bulgariska tullmyndigheter beslagtog över 288 kg heroin gömt i en lastbil från Iran, enligt landets åklagarmyndigheter i april 2019.

Indiska antiterroriststyrkan (ATS) arresterade nio iranier i mars 2019 för smuggling av 100 kg heroin. Arresteringarna skedde i en gemensam operation med kustbevakningen utanför Porbandar kusten i Gujarat, sade ATS i ett uttalande.

Iranska regimen tjänar miljarder på narkotikasmuggling

FFFI har tidigare rapporterat om iranska regimens aktiva roll i framställning och smuggling av droger.

Regimen tjänar miljarder dollar på den olagliga verksamheten.

Pengarna används till att finansiera den paramilitära styrkan, revolutionsgardet, terrorism, regimens robotprogram samt vapenexport till andra länder i regionen.

Iranska revolutionsgardet tjänar enligt bekräftade uppgifter över 20 miljarder kronor årligen på narkotikasmuggling. Iranstödda Hezbollah är också involverad i narkotikasmuggling världen över framförallt i Sydamerika. Pengarna används för att finansiera Hezbollahs terroristaktiviteter.

USA införde i 2012 sanktioner mot en ledande medlem i revolutionsgardets Qods-styrka för hans inblandning i narkotikasmuggling.