Nyheter

Revolutionsgardet tjänar över 20 miljarder kronor årligen på narkotikasmuggling

Medlemmar av iranska regimens mäktiga elitstyrka revolutionsgardets lokala sektioner i staden Sardasht, en stad i provinsen Västazarbaijan i nordvästra Iran, driver kring 300 laboratorier som tillverkar metamfetamin, mer känd under namnet Sheeshe (persiska ordet för glas) i Iran. Den industriellt framställda drogen transporteras till olika städer i Iran och länder i Sydostasien, rapporterar Kurdistans nyhetsbyrå Kurdpa på söndagen.

Nyheten bekräftar revolutionsgardets aktiva roll i framställning och smuggling av droger, vilket har varit känd sedan tidigare.

Revolutionsgardet tjänar cirka tre miljarder dollar ( ca 20 miljarder kr) årligen från smuggling av industriellt framställda droger och i synnerhet metamfetamin, säger en anonym källa till Kordpa. Drogen exporteras enligt rapporten till Indonesien, Malaysia och Filippinerna.

Drogen har tagit Iran med storm eftersom den är allmänt tillgänglig och relativt billig. Den används av hemmafruar, studenter vilket gjort att produktionen i landet har expanderat med en förvånande hastighet.

Enligt en studie från FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå i 2013 har Iran varit den fjärde största importören av pseudoefedrin, som är den viktigaste kemikalier som används i framställning av metamfetamin.

Iran under prästerskapets styre har en av de högsta nivåerna av narkotikamissbruk i världen. Iranska regimens inrikesminister, Abdolreza Rahmani Fazli, meddelade nyligen att cirka sex miljoner iranier är narkotikamissbrukare. Men bedömarna är övertygade om att antal missbrukare i Iran är betydligt högre.

Prästerskapets rättsväsende avrättar hundratals individer varje år anklagade för mindre narkotikabrott medan narkotikasmuggling utgör en av revolutionsgardets viktigaste inkomstkällor.