Nyheter

Bulgarien beslagtar 288 kg heroin i en lastbil från Iran

Bulgariska tullmyndigheter beslagtog över 288 kg heroin gömt i en lastbil från Iran. Det tillkännagav landets åklagarmyndigheter på torsdagen, enligt flera internationella medier.

Heroinbeslaget är enligt rapporterna årets största beslag i Bulgarien. Två män, en iransk lastbilschaufför och en turkisk man, har arresterats och åtalats för narkotikasmuggling, rapporterar medier och hänvisar till ett uttalande från lokala åklagarmyndigheten i Haskovo-regionen.

Männen skulle enligt åtalet ta emot drogerna och riskerar nu mellan 15 och 20 års fängelse.

Heroinet hittades i söndags efter att lastbilen röntgades vid gränskontrollen mellan Bulgarien och Turkiet. Det var uppdelat i 144 mindre förpackningar som sedan gömts i golvet och taket av en sprutmålningsmaskin som transporterades inuti lastbilen.

Italiensk polis beslagtog förra året 270 kg heroin gömd i en behållare som anlände ombord på ett fartyg från Iran.

FFFI har tidigare rapporterat om iranska regimens aktiva roll i framställning och smuggling av droger. Regimen tjänar miljarder dollar på den olagliga verksamheten och använder pengarna till att finansiera den paramilitära styrkan, revolutionsgardet, terrorism, sitt robotprogram samt exportera vapen till andra länder i regionen.

USA införde i 2012 sanktioner mot en ledande medlem i revolutionsgardets Qods-styrka för hans inblandning i narkotikasmuggling.

Iranska regimens president Hassan Rouhani har tidigare hotat omvärlden med terrorism och spridning av droger.