Ekonomi

Iransk Qods-general straffad för narkotikasmuggling

USA införde på onsdagen sanktioner mot en ledande medlem i revolutionsgardets Qods-styrka (IRGC-QF) och listade honom som en narkotikasmugglare, en benämning som är det första i sitt slag för en iransk tjänsteman skriver CNN’s Security Clearence på sin nätupplaga på onsdagen.

General Gholamreza Baghbani, nuvarande chef för IRGC-QF:s sektion i Zahedan i Iran har låtit afghanska narkotikasmugglare smuggla opiater (opiumhaltigt läkemedel) genom området under hans ansvar i utbyte mot pengar, skriver amerikanska finansdepartementet i ett uttalande.

Zahedan, huvudstaden för iranska provinsen Sistan-va-Baluchestan, är belägen i den sydöstra delen av Iran nära gränsen till Afghanistan och Pakistan.

”Dagens åtgärd visar IRGC-QF:s inblandning i narkotikasmuggling, dubbelt förkastligt i detta avseende eftersom det är en del av en mer omfattande plan som syftar till att stödja terrorism. Finansdepartementet ska fortsätta avslöja narkotikasmugglare och terroristanhängare var dem än är verksamma”, sade undersekreteraren för terrorism och finansiell underrättelse vid amerikanska finansdepartementet, David S. Cohen.

Afghanska smugglare flyttade vapen till talibanerna för Baghbanis räkning i utbyte mot fripassage i Iran som gjorde det möjligt att flytta kemikalier för herointillverkning över den iranska gränsen, sade USA:s finansdepartement och tillade i sitt uttalande att  Baghbani har även hjälp till att underlätta transport av opium till Iran.

Straffåtgärderna mot Baghbani infördes enligt den så kallade Kingpin Act (Kingpin-lagen), som siktar in sig på stora narkotikasmugglares finansiella nätverk. Sedan 2000 har mer än 1000 personer utsatts för straffåtgärder av finansdepartementet genom denna lag.

Det är därmed förbjudet av alla amerikanska medborgare att bedriva ekonomiska eller kommersiella transaktioner med Baghbani som en följd av benämningen. Även alla hans tillgångar inom amerikansk jurisdiktion fryses till följd av benämningen som narkotikasmugglare.