Motståndsrörelsen

Iransk diplomat åtalas i Belgien för attentat mot regimkritiker

Tyskland lämnade ut iranska regimens terroristdiplomat Asadollah Assadi till Belgien igår. Det rapporterar flera internationella medier på tisdagen med hänvisning till säkerhetstjänstemän.

Utlämningen verkställdes sedan högsta domstolen i den tyska staden Bamberg beslutat att han inte skyddas av diplomatisk immunitet och kan överlämnas till Belgien.

Assadi ställs inför en belgisk domare som ansvarar för ärendet den tionde oktober, tillkännagav den federala åklagarmyndigheten i Bryssel till nyhetsbyrån Agence France-Presse (AFP) på onsdagen.

Assadi arresterades i Tyskland i början av juli misstänkt för att ha planerat ett bombattentat mot iranska oppositionens stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris, den 30 juni.

Den franska regeringen meddelade i förra veckan att man frusit tillgångar tillhörande två iranska medborgare samt den iranska säkerhetstjänsten” med anledning av attentatet. Asdollah Assadi var en av de två iranska medborgare som fick sina tillgångar frysta av franska regeringen.

Assadi misstänks för att ha lämnat över 500 gram sprängämnen till ett par bosatt i Belgien. Sprängmedlet skulle användas för terroristattacken och hittades i parets bil när de arresterades av belgisk polis på väg mot sammankomsten i Paris. Det arresterade paret är identifierade som Amir Sadoni och Nassim Nomeni.

Asdollah Assadi, som är stationschef för iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) i Wien, har varit stationerad i Österrike sedan augusti 2014.

Hundratals svensk- och exiliranier deltog i sammankomsten i Paris den 30 juni för att stödja iranska folkets pågående protester mot regimen och deras legitima motståndsrörelse, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Hundratals parlamentariker, framstående politiker, tidigare ministrar och människorättsadvokater från Europa, USA och Mellanöstern deltog också i sammankomsten.