Motståndsrörelsen

Frankrike fryser iranska säkerhetstjänstens tillgångar för terrorism

Högsta domstolen i den tyska staden Bamberg beslutade igår att en iransk diplomatterrorist, Asdollah Assadi, kan överlämnas till Belgien för åtal.

Han arresterades i Tyskland i början av juli misstänkt för att ha planerat ett bombattentat mot iranska oppositionens stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris, den 30 juni.

Asdollah Assadi, som är stationschef för iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) i Wien, har varit stationerad i Österrike sedan augusti 2014.

Den franska regeringen meddelade på tisdagen att “man frusit tillgångar tillhörande två iranska medborgare samt den iranska säkerhetstjänsten. Anledningen uppges vara ett planerat, men avstyrt, attentat mot en oppositionell iransk manifestation i Paris den 30 juni”, rapporterar TT.

Asdollah Assadi är en av de två iranska medborgare som fått sina tillgångar frysta av franska regeringen, enligt internationella medier.

Hundratals svensk- och exiliranier fanns bland tiotusentals iranier från hela världen som hade samlats i Paris den 30 juni för att stödja iranska folkets pågående protester mot regimen och deras legitima motståndsrörelse, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Hundratals parlamentariker, framstående politiker, tidigare ministrar och människorättsadvokater från Europa, USA och Mellanöstern deltog också i sammankomsten.

Tre andra personer greps i Belgien och Frankrike för det stoppade attentatet och väntar nu på rättegång i Belgien. Den belgiska federala åklagarmyndigheten hade bett tyska myndigheter att utvisa regimens terroristdiplomat till landet så att han kan ställas inför rätta.

Assadi har enligt tyska myndigheter lämnat över den bomb som skulle användas i attentatet till de arresterade terroristerna tidigare i Luxemburg.

NCRI avslöjade nya detaljer om iranska regimens terroristaktiviteter i Europa under en presskonferens i London den 12 September.

“Beslutet att utföra terroristattacker i Europa däribland bombattentatet i Paris har fattats av regimens högsta nationella säkerhetsråd där prästerskapets president, Hassan Rouhani, är ordförande. Attacken planerades och genomfördes sedan av MOIS”, avslöjade NCRI då.