Mänskliga Rättigheter

Kvinnorättsaktivister behandlas som ”statens fiender” i förnyat förtryck i Iran

Iranska myndigheterna har intensifierat sitt förtryck av kvinnorättsaktivister i landet under årets första sex månader, det säger Amnesty International på sin hemsida på onsdagen.

Amnesty hänvisar till en rad hårda förhör och varnar för att varje kollektiv initiativ för kvinnors rättigheter ses alltmer av regimens myndigheter som brottslig verksamhet. Människorättsorganisationens granskning visar att revolutionsgardet har sedan januari 2016 kallat in över ett dussin kvinnorättsaktivister i Teheran för långa, intensiva förhör och hotat dem med fängelse för brott mot ”den nationella säkerheten”.

Uppgifter till Amnesty International gör också gällande att revolutionsgardet utsatte kvinnorna för verbal misshandel inklusive könsrelaterade smutskastning. Aktivisterna fick inte heller tillgång till sina advokater under förhören, som i vissa fall varade upp till åtta timmar, säger Amnesty.

”De kvinnor som kallades in till förhör fick inte vet vad de anklagades för innan förhören”, skriver Amnesty och tillägger, ”men en gång inne i förhörsrummet bombarderas de med anklagelser om spioneri och maskopi med utlandsbaserade krafter som strävar efter att störta den Islamiska republiken”.

Många av dessa aktivister hade varit inblandade i en kampanj som startade i oktober 2015 och som förespråkade ökad representation av kvinnor i parlamentsvalet i februari i år, påpekar Amnesty vidare.

”Det är fullkomligt skamligt att de iranska myndigheterna behandlar fredliga aktivister som strävar efter kvinnors lika deltagande i beslutsfattande organ som statens fiender. Att försvara kvinnors jämställdhet är inget brott. Vi kräver ett omedelbart stopp för detta ökade trakasseri och hot, vilket är ännu ett slag mot kvinnors rättigheter i Iran”, sade Magdalena Mughrabi, tillfällig biträdande ansvarig för Mellanöstern- och Nordafrikaprogram vid Amnesty International.

”I stället för att ta itu med Irans oroväckande facit beträffande kvinnors rättigheter har de iranska myndigheterna återigen valt förtryck och anklagar kvinnorättsaktivister för maskopi i komplotter iscensatta av väst i ett försök att behålla deras diskriminering mot kvinnor”, tillade hon.