Nyheter

Rohanis nominerade justitieminister misstänkt för brott mot mänskligheten

”Irans nya president, Hassan Rohani, bör genast dra tillbaka sin nominering av Mostafa Pour-Mohammadi till posten som justitieminister, sade Reportrar utan gränser, International Campaign for Human Rights in Iran (Internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran), och Human Rights Watch (HRW) i ett uttalande publicerad på HRW:s hemsida på torsdagen.

Hassan Rohani presenterade listan över kabinettsnomineringar till iranska regimens parlament direkt efter installationsceremonin, den fjärde augusti 2013.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) varnade i ett uttalande samma dag att ”samtliga medlemmar i Hassan Rohanis kabinett, som presenterades till regimens parlament, har varit ledande tjänstemän inom prästerskapet under de senaste tre decennierna. [De] har varit högst inblandade i krig, förtryck och export av terrorism och fundamentalism. Faktum är att hans kabinett omfattar ingen som inte har varit tjänsteman inom prästerskapets styre under de senaste 34 åren.”

Prästemannen Pour-Mohammadi, nominerad till posten som justitieminister, tjänstgjorde som inrikesminister under prästerskapets förre president Mahmoud Ahmadinejads första mandatperiod, från 2005 till 2008. Han har dessutom varit både ställföreträdande och agerande underrättelseminister mellan åren 1987-1999.

I egenskap av ställföreträdande underrättelseminister var han en viktig ledamot i den tremanna dödskommission som var högst delaktig i massakern på 30 000 politiska fångar i iranska fängelser under sommaren 1988.

Uttalandet från NCRI den fjärde augusti nämner flera av Rohanis tilltänkta ministrar som tidigare har hållit ledande positioner inom prästerskapets förtryckarorgan. Dessa är Ali Rabi’i, nominerad till minister för arbetsmarknads- och sociala frågor, prästmannen Seyed Mahmoud Alavi, nominerad till underrättelseminister, Hamid Chitchian, nominerad till energiminister och Abbas Akhoundi, nominerad till bostadsminister.

Prästerskapets parlament håller nu på att granska Rohanis kabinettsnomineringar och ska hålla en omröstning på måndagen i nästan för att godkänna Rohanis ministrar.

Enligt torsdagens uttalande på HRW:s hemsida är Pour-Mohammadi delaktig i kränkningar som kan utgöra brott mot mänskligheten, inklusive avrättningar av tusentals politiska dissidenter i 1988 och mord på flera framstående oliktänkande intellektuella i 1998.

”Som justitieminister kan han spela en [avgörande] roll för att påverka utredningar om människorättskränkningar”, skriver de tre människorättsorganisationerna i sitt gemensamma uttalande.

”Under hela sin valkampanj, lovade Rohani vid upprepade gånger att försvara iranska folkets rättigheter och att ta itu med allvarliga kränkningar,” sade Hadi Ghaemi, verkställande direktör för Internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran.

”Istället för att installera Pour-Mohammadi som justitieminister, bör myndigheterna uppfyller sina internationella åtaganden och utreda hans roll i att begå flagranta människorättskränkningar och parlamentet bör blockera hans nominering”, tillade Hadi Ghaemi.

Men Rohani sade under sitt tal vid installationsceremonin i parlamentet den fjärde augusti att ”ingen person har tvingat mig till att göra vissa nomineringar och jag står bakom och stöder samtliga förslagna ministrar.”