Mänskliga Rättigheter

Iransk-amerikansk student frihetsberövad i Iran, släpps mot borgen

Iranska regimen har släppt en iransk-amerikansk student, som hållits frihetsberövad sedan förra sommaren, mot borgen på 60.000 dollar (ungefär 536000 kr), enligt iranska nyhetsbyrån, HRANA (the Human Rights Activists News Agency) på söndagen.

Robin Reza Shahini arresterades av revolutionsgardet när han besökt sin familjen i nordöstra staden Gorgan i juli förra året. Han dömdes sedan till 18 års fängelse anklagad för att ha hotat den nationella säkerheten.

Robin hungerstrejkade i en månad nyligen och hans hälsotillstånd hade försämrats, rapporterar HRANA.

FFFI uppmärksammade Robin Shahinis fall i juli förra året efter att ha blivit kontaktad av hans vän via e-post.

Iranska regimen håller fortfarande två andra iransk-amerikanska medborgare samt en brittisk-iransk mor, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, frihetsberövade.

Siamak Namazi, en iransk-amerikansk affärsman, greps av revolutionsgardet i oktober 2015. Hans far Baqr, 80 år, greps i februari 2016 när han försökte få sin son frigiven.

Amnesty International kritiserade på söndagen brittiska utrikesministern, Boris Johnson, för att ännu inte ha träffat Nazanins man trots att det nu har gått ett år sedan hon dömdes till fängelse i Iran efter en hemlig rättegång.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37 år, projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation från norra London, greps på Teherans flygplats den tredje april förra året av revolutionsgardet när hon var på väg hem till London tillsammans med sin tvååriga dotter Gabriella.

Ett uttalande från revolutionsgardet vid tiden anklagade henne för att ha planerat att ”störta den Islamiska republiken genom mjuk krigföring och medlemskap i utländska företag och institutioner”.

Dottern, som har endast brittiskt medborgarskap, har fått sitt brittiska pass beslagtagen av regimens myndigheter. Hon sitter idag fast i Iran och är kvar hos sina morföräldrar. Hennes mamma satt i fängelse och hans far vägrades inresa till Iran när hon fyllde två år nyligen.

Under söndagen uppmärksammade hennes familj och vänner årsdagen av hennes arrestering under ett minnesstund i nordvästra London och uppmanade den brittiska regeringen att göra mer för att hon ska släppas fri.