Mänskliga Rättigheter

Brittisk mor anklagas för att planera statskupp i Iran

Iranska regimen anklagar en brittisk-iransk kvinna som sitter frihetsberövad i fängelse i Iran sedan april månad för försök att ”störta regimen”, rapporterar flera brittiska medier på onsdagen med hänvisning till regimens statliga medier och ett uttalande från revolutionsgardet.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37 år, projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation från norra London, greps på Teherans flygplats den tredje april av revolutionsgardet när hon var på väg hem till London som FFFI rapporterade den nionde maj när hennes familj gick ut med nyheten.

Ett uttalande från revolutionsgardet på onsdagen med rubriken ”Detaljer kring gripandet av en brittisk-iransk kvinnlig spion”, anklagar henne för att ha planerat att ”störta den Islamiska republiken genom mjuk krigföring och medlemskap i utländska företag och institutioner”.

Regimens statliga nyhetsbyrå IRNA rapporterar att Sarallah Corps, en provinsiell militärenhet ansluten till revolutionsgardet, hade sagt att hon hade ”deltagit i komplott i syfte att genomföra statskupp”.

”Genom medlemskap i utländska företag och institutioner, har hon deltagit i att utforma och genomföra cyber- och media komplotter med syftet att med fredliga medel störta den Islamiska Republikens etablissemang”, skriver IRNA genom att citera uttalandet från Sarallah Corps, som arresterade Nazanin i april.

Brittiska UD sade på onsdagen att det söker omedelbart efter information om hennes situation. Hennes familj i London förkastar dock anklagelserna som absurda och oklara.

Hennes man Richard Ratcliffe, som har försökt få visum för att besöka henne i Iran, betonade att Nazanin inte är en politisk aktivist och att hon var i Iran för att besöka familjen på sin semester.

Richard har kämpat i månader utan större framgång för att regimens myndigheter ska släppa hans fru så att hon och dottern kan få återvända till Storbritannien. Han vädrade sin frustration i förra månaden och sade att det var ”svårt att förstå hur en ung mor och hennes lilla barn på semester kan vara en fråga om nationell säkerhet”.

Nazanin arresterade när hon skulle återvända till London efter att hon besökt familjen i Iran med sin tvååriga dotter Gabriella.

Dottern, som har endast brittiskt medborgarskap, har fått sitt brittiska pass beslagtagen av regimens myndigheter. Hon sitter idag fast i Iran och är kvar hos sina morföräldrar. Hennes mamma satt i fängelse och hans far vägrades inresa till Iran när hon fyllde två år nyligen, vilket hon fick fira ensam i Iran.