Mänskliga Rättigheter

Brittisk-iransk medborgare frihetsberövad i Iran

nazaninEn brittisk-iransk medborgare har enligt uppgifter hållits frihetsberövad i fängelse i Iran för över en månad, det rapporterar brittiska BBC och amerikanska Radio Farda under söndagen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation, greps på Teherans flygplats den tredje april av regimens säkerhetsorgan, revolutionsgardet, när hon var på väg hem till London, sade hennes familj till medierna.

Det är fortfarande oklart varför hon arresterades och enligt familjen har det inte funnits några anklagelser mot henne.

Zaghari-Ratcliffe, 37, har tagits till en okänd plats i Kerman provinsen, enligt rapporterna. Hon hålls enligt uppgifter frihetsberövad i isoleringscell och har inte fått tillgång till en advokat.

Iranska regimens myndigheter har beslagtagit passet för hennes 22 månader gamla dotter som har endast brittiskt medborgarskap och hon är kvar hos sina morföräldrar i Iran.

Zaghari-Ratcliffes familj har informerats om att hennes förhör berör ”nationell säkerhet”. Familjen berättade även att hon har tvingats underteckna en ”bekännelse” under påtryckningar.

Iranska regimens myndigheter har inte kommenterat fallet offentligt.

Revolutionsgardet har under de senaste månaderna gripit ett antal iranier och åtminstone två iransk-amerikaner anklagade för brott mot landet ”nationella säkerhet”.