Mänskliga Rättigheter

Ännu en iran-amerikan dömde till 18 års fängelse

Iranska regimen dömde ännu en iransk-amerikansk student till 18 års fängelse, det rapporterar flera amerikanska och internationella medier på tisdagen.

FFFI uppmärksammade Robin Shahinis fall i juli i år efter att ha blivit kontaktad av hans vän via e-post som ville vara anonym.

“Robin [från San Diego] har blivit arresterad [av revolutionsgardet] i familjens hem i iranska staden Gorgan den 11 juli och är nu bortförd … ingen vet var han befinner sig eller om han lever”, sade vännen då.

Han hade enligt vännens uppgifter rest till Iran under sommaren för att hälsa på sin mor och familj vilket bekräftas av tisdagens rapporter.

Robin Shahini anklagades för samarbete med en fientlig regering, spionage för USA samt för att ha förolämpat den Islamiska republiken, enligt uppgifter i flera amerikanska medier som pratat med honom i fängelset efter domen via telefon.

Det stränga straffet mot Robin kommer ungefär en vecka efter att iranska regimens så kallade rättsväsende dömde en far och son till tio års fängelse vardera. Bägge hade iranskt amerikanskt medborgarskap och anklagades för samröre med den amerikanska regeringen, som FFFI rapporterade i förra veckan.

Rättegången ägde rum i förra veckan i en revolutionsdomstol och domen meddelades i lördags efter en lång domstolsförhandling som varade i tre timmar, sade han till amerikanska La Times.

En nära vän som pratade med RadioFreeEurope under villkor av anonymitet sade att Robins advokat fick bara 15 till 30 minuter för att försvara sin klient.

I en intervju med nyhetssidan VICE NEWS via telefon den 24 oktober från fängelset berättar Robin att han ”bara skrattade” när han hör sitt straff, och förnekade att han vara inblandad i spionage.

”Den information de hade är de bilder som jag hade lagt upp på Facebook, min blogg, och de använder alla dessa som bevis för att anklaga mig”, berättade Robin för VICE.

Han förklarar under intervjun att han hade på avstånd visat sitt stöd för “den Gröna Rörelsen” i samband med de stora folkliga protesterna mot regimen efter presidentvalet i 2009. Men han påpekar att han nu är en supporter av prästerskapets nuvarande president, Hassan Rohani.

Han säger vidare att han nu planerar att hungerstrejka i protest mot fängelsestraffet. Familjen säger enligt rapporter på tisdagen att de ska överklaga straffet som ännu inte kungjorts av regimens så kallade rättsväsende.

“Vi är besvärade av rapporter om att Robin Reza Shahini, en individ som uppges vara en amerikansk medborgare, har dömts till 18 års fängelse”, sade talesmannen för amerikanska UD, John Kirby, på tisdagen berättade en daglig information. Han uppmanade Teheranregimen att stoppa ”godtyckliga och politiskt motiverade arresteringar.”

“Ingen här kommer att blunda för detta … Jag vet inte vad som ligger bakom dessa gripanden, men om ett av motiven är att säkra lösensumma, så är det en falsk uppfattning. Det är fel. [USA] betalar aldrig lösensumma”, sade han till journalister under tisdagens pressträff.