Nyheter

Iransk-amerikansk student bortförd i Iran

Robin Shahini, en student som har både amerikanskt och iranskt medborgarskap, har blivit arresterad av iranska regimens myndigheter i familjens hem i iranska staden Gorgan den 11 juli, det säger en vän via e-post till FFFI.

Han hade enligt vännens uppgifter rest till Iran under sommaren för att hälsa på sin familj.

Robin är nu bortförd och ingen vet var han befinner sig eller om han lever, säger vännen till FFFI som kontaktat flera andra organisationer och myndigheter runtom i världen utan framgång.

I samband med arresteringen hotade regimens myndigheter familjen med att hålla frågan hemligt. Av rädsla för vedergällning mot Robin har familjen hållit tyst om hans arrestering. FFFI respekterade detta fram till idag men väljer nu att skriva om hans fall eftersom det har också uppmärksammats av lokala amerikanska medier och persiskspråkiga Radio Farda.

Amerikanska CBS8 från San Diego rapporterar att ”iranska myndigheter hade berättade för Shahinis familj att han skulle släppas om de höll tyst om hans arrestering. Men efter mer än en vecka utan ord från Shahini valde hans familj och vänner att gå ut offentligt.”

Robin kom från en fattig iransk familj och växte upp under svåra förhållanden. Han såg möjligheten att kunna studera på universitet i USA som en chans att förverkliga sina drömmar, enligt uppgifter till FFFI.

Under sin uppväxt i Iran efter 1979 års revolution såg Robin med egna ögon farorna med religiös extremism. Studenter måste vara religiöst aktiva för att iranska regeringen ska bevilja dem utbildningsmöjligheter. Men han ville inte ändra sig själv i denna utsträckning och försvarade alltid sin rätt till utbildning, enligt vännens information till FFFI.

Robin ”bodde i San Diego i 16 år. Han stödde en kontroversiell politisk rörelse i Iran för flera år sedan men trodde att hans politiska förflutna inte skulle vara ett problem”, rapporterar CBS8 på torsdagen.