Mänskliga Rättigheter

Två Iran-amerikaner får 10 års fängelse vardera i Iran

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde två amerikaner med dubbelt medborgarskap till tio års fängelse vardera för samröre med den amerikanska regeringen. Det rapporterar flera internationella medier på tisdagen med hänvisning till rapporter i Mizan, nyhetsbyrån för regimens så kallade rättsväsende.

Siamak Namazi, en iransk-amerikansk affärsman, greps av revolutionsgardet i oktober förra året. Hans far Baqr, 80 år, greps i februari i år när han försökte få sin son frigiven.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger på tisdagen att det är djupt oroat över rapporterna om att de båda hade dömts till fängelse.

”Vi ansluter oss till de senaste uppmaningarna från internationella organisationer och FN:s människorättsexperter för en omedelbar frigivning av samtliga amerikanska medborgare som hålls frihetsberövade i Iran utan anledning, däribland Siamak och Baqr Namazi, så att de kan återvända till sina familjer”, säger amerikanska utrikesdepartementets talesman, Mark Toner, på tisdagen enligt brittiska BBC.

Det finns inga exakta uppgifter om anklagelserna riktade mot männen för vilka de dömdes till fängelse.

New York Times rapporterade i måndags att en video som laddats upp på nätet av Mizan,, ”antydde” att Siamak Namazi anklagades för spioneri.

”Siamak Namazi och Mohammad Baqr Namazi har dömts till 10 års fängelse vardera … för samarbete med den fientliga regeringen Amerika”, rapporterade Mizan på sin nyhetssajt genom att citera ”en informerad källa”.