Andra nyheter, Nyheter

Fängelse för fransk-iransk kvinna som återvänt för att besöka sjuk mor

En fransk-iransk medborgare som lämnade Iran under 2009 på grund av anklagelser om spionage har dömts till sex års fängelse efter att ha återvänt till landet för att besöka sin kritiskt sjuka mor, det rapporterar brittiska Guardian på måndagen.

”Nazak Afshar, 58 år, tidigare anställd på den franska ambassaden, greps förra månaden när hon anlände till Teherans flygplats … Hon släpptes mot borgen från Evin-fängelset efter att ha fått sin dom”, skriver Guardian och hänvisar till en rapport i söndags från nyhetssidan Kaleme, som står nära den så kallade ”Gröna Rörelsen” och 2009 års presidentkandidat, Mousavi, som idag sitter i husarrest.

Regimens så-kallade rättsväsende har enligt rapporterna inte kommenterat hennes fall eller kungjort anklagelserna mot henne.

Afshar, som har dubbelt medborgarskap, greps och dömdes i 2009 anklagad för spioneri och för att ha agerat mot ”den Islamiska republikens nationella säkerhet”. Ingen dom utfärdades då och hon frigavs efter inblandning från den franska regeringen. Hon lämnade landet samma år och bodde i Frankrike sedan dess, enligt Guardians rapport på måndagen.

Flera andra individer med dubbla medborgarskap eller exiliranier har gripits under den senaste tiden när de återvänt för att besöka Iran. Iranska regimen erkänner inte dubbelt medborgarskap vilket gör att de arresterade inte har rätt till hjälp från sitt andra hemland.

En talesman för regimens så-kallade rättsväsende sade i söndags att fyra individer har nyligen dömts för sina kopplingar till utländska regeringar.

”Fem personer som greps nyligen för sina kontakter utanför landet ställdes inför rätta … och fyra av dem har fått sina straff”, sade prästmannen Gholam Mohseni Ejei enligt revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå, Tasnim utan att avslöja deras namn.

Men flera tidigare kända fall är Sabri Hassan från Nederländerna, Kamal Foroughi, 76, från Storbritannien, Siamak Namazi, och hans 80-åriga far, Baqr, från USA.

En talesman för regimens så-kallade rättsväsende sade i januari att de flesta av de arresterade med dubbla medborgare står anklagade för spionage.