Nyheter

Nya identiteter på häktade terrorparet bekräftar Irans hotbild mot Sverige

Ett terrormisstänkt par som säkerhetspolisen arresterade i april kommer från Iran och inte Afghanistan. Det enligt rapporter i svenska medier och uttalande från åklagarmyndigheten på torsdagen.

Torsdagens rapporter bekräftar det som FFFI tidigare har avslöjat nämligen att det terrormisstänkta paret kom egentligen från Iran.

Paret sitter häktade misstänkta för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet, enligt TT.

”Efter den utredning som bedrivits har vi till slut lyckats klarlägga att personerna heter något helt annat, är födda tio år tidigare och har ett helt annat medborgarskap än det angivna”, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

”Varken de uppgifter de angett till Migrationsverket om ålder eller medborgarskap stämmer”, rapporterar Svt med hänvisning till säkerhetspolisens utredning.

”De har lyckats gå under radarn och har på olika sätt inte velat kännas vid att de har någon som helst koppling till Iran. Nu är de helt plötsligt tio år äldre och har helt andra namn”, säger Hans Ihrman till Svt coh tillägger.

”Det jag kan säga är att de på något sätt är delaktiga i en planering av att utföra en våldshandling eller allmänfarlig handling som kan bedömas utgöra terroristbrott i Sverige.”

Torsdagens rapporter avslöjar också att paret agerade med en annan icke-namngiven part.

”De har i vart fall med den här andra parten beslutat, erbjudit sig eller åtagit sig att på något sätt delta i en handling som kan bedömas som terrorbrott”, säger Hans Ihrman.

Irans hotbild mot Sverige bekräftad

FFFI har tidigare varnat för Irans hotbild mot Sverige.

Med Qassem Soleimanis död har iranska regimens hotbild runtom i världen gått i en ny fas och Sverige är inget undantag, varnade FFFI i ett reportage i januari förra året och skrev.

”Denna hotbild, med hänsyn till iranska regimens tidigare terrorhandlingar mot oppositionella krafter i väst och Sverige, ringer i varningsklockan för en ny våg av terror och hot mot framförallt iranska dissidenter och aktivister.”

I april i år rapporterade FFFI om att iranska regimens terrornätverk, Islamiska shiasamfunden i Sverige, har fått över tre miljoner kronor i statligt stöd i 2020. De statliga bidragen till Islamiska shiasamfunden ökade med nästan en miljon kronor från 2019 trots Säpos varningar om hotet från Iran och våldsbejakande extremister.

FFFI har varnat för att iranska regimen fortsätter att utnyttja EU:s riktlinjer för främjande och skydd av religionsfrihet i syfte att sprida terrorism och sin bakåtsträvande och medeltida Shiaislamism genom komplexa nätverk av moskéer, islamiska centrum samt kultur- och utbildningscentrum i Europa.

Säpo: säkerhetshot från Iran bör prioriteras på politisk nivå

Säpo har varnat för hotet från iranska regimen mot Sverige framför allt mot enskilda personer och inom cyberspionage riktade mot företag.

Främmande makter som Iran, Kina och Ryssland utnyttjar svenska brister, sade säkerhetspolisen i januari i år. ”Dessa länder utgör det största hotet vilket kräver en samlad nationell ansträngning. Detta säkerhetshot bör prioriteras högre på politisk nivå både hos myndigheter och näringsliv.”

Den fjärde februari i år dömde en domstol i Antwerpen en iransk diplomat till 20 års fängelse för terrorism. Hans tre medbrottslingar dömdes till 18, 17 och 15 års fängelse vardera. Domen slog även fast att den iranske diplomaten hade betalat flera hundratusen euro till de tre individerna för att de skulle spionera och genomföra bombattentat mot oppositionella i Paris. Diplomaten Assadi agerade inte på egen hand utan följde en direkt order från regimen i Teheran, nligt domen.