Nyheter

Säpo: säkerhetshot från Iran bör prioriteras på politisk nivå

Säpo varnar återigen på måndagen för hotet från iranska regimen mot Sverige framför allt mot enskilda personer och inom cyberspionage riktade mot företag.

”Säkerhetspolisen bedömer att cyberspionage kommer att bli allt viktigare framöver för främmande makt, både när det gäller informationsinhämtning och förstörande angrepp”, säger Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande på måndagen och tillägger.

“Regimerna i dessa stater har som mål att, förutom att skapa stabilitet för den egna regimen, stärka sitt lands status som ekonomisk, politisk och militär stormakt. Ryssland, Kina och Iran bedriver också underrättelseverksamhet som utgör hot mot enskilda personers liv och hälsa”.

”Främmande makt använder hela sina samhälles resurser strukturerat och systematiskt, samordnar olika medel och agerar både på egen hand och via ombud för att nå sina mål. Sverige är i dag inte tillräckligt väl rustat för att möta detta hot.”

Iran är ett av de 15 länder som bedriver olika former av spionage och annan säkerhetshotande säkerhet mot Sverige, enligt Säpo.

Främmande makter som Iran, Kina och Ryssland utnyttjar svenska brister, säger säkerhetspolisen. ”Dessa länder utgör det största hotet vilket kräver en samlad nationell ansträngning. Detta säkerhetshot bör prioriteras högre på politisk nivå både hos myndigheter och näringsliv.”

FFFI har länge rapporterat om iranska regimens hot och aktiva spionage mot svensk- och exiliranier inte minst mot iranska regimkritiker och dissidenter i Sverige. FFFI har dessutom uppmanat regeringen och UD att vidta omedelbara åtgärder i detta avseende innan det är försent.

Iransk diplomat planerade bombattentat mot konferens där hundratals svensk-iranier deltog

Förra året avslutades rättegången mot en iransk diplomat, Assadolah Assadi, i Belgien anklagade för terrorism. Diplomaten och hans tre medbrottslingar stod åtalade för att ha planerat ett bombattentat mot iranska oppositionens årliga sammankomst i Paris den 30 juni 2018.

Den terrormisstänkte diplomaten agerade på order från regimens ledning i Teheran. Han hade tagit med sig sprängmedlet till Europa i ett kommersiellt flyg från Iran, enligt uppgifter från den belgiska säkerhetspolisen till domstolen.

Flera hundra svensk- och exiliranier deltog i denna sammankomst för att stödja iranska folkets frihetskamp samt ett fritt och demokratiskt Iran utan prästerskapet. Domen mot diplomaten väntas komma den 22 januari.

Assadi, var stationerad i Österrike sedan augusti 2014 som konsulär på den iranska ambassaden i Wien. Men han är i själva verket stationschef för iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) i Europa, enligt uppgifter och rapporter.

Under rättegången kom det fram att Assadi hade rekryterat de tre iranska medbrottslingarna, samtliga bosatta i Belgien, sedan en lång tid tillbaka. De hade genom åren fått hundratusentals kronor från Assadi för information om sympatisörer till den iranska prodemokratiska oppositionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) samt för att genomföra bombattentatet.

I ett pressmeddelande i samband med rättegången uppmanade FFFI regeringen och UD att noga följa rättegången och tillade.

”Sverige bör också utreda om iranska diplomater i regimens ambassad i Stockholm har kopplingar till MOIS:s inre säkerhet och den åtalade diplomaten Assadi, som är terrorstämplade av EU. Om kopplingar eller samarbete kan bevisas bör UD utvisa dessa diplomater.”

Kritik mot svenska lärosätens samarbete med Iran

Flera svenska universitet och lärosäten har kritiserats för fortsatt samarbete med Iran trots att regimen dömt den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali till döden.

Svenska universitet bör upphöra med sitt samarbete med Iran har FFFI krävt vilket också fått stöd från flera riksdagsledamöter.

En kartläggning från SVT Nyheter visar att minst 13 svenska lärosäten haft pågående samarbeten eller avtal om utbyten med iranska motparter sedan dödsdomen mot Djalali.

SVT Rapport rapporterade att dåvarande utrikeshandelsministern och nuvarande utrikesminister Ann Linde (S) skrev på ett vetenskapligt samarbetsavtal med Iran i januari 2017. Det i samband med ett svenskt besöket i landet på högsta politiska nivå.

”Iranska studenter får betala tiotusentals kronor för en utbildning i Sverige efter att ha betalat lika mycket till mellanhänder i Iran. Det är nästan omöjligt att få dessa platser utan de rätta kontakterna och utan att betala rätt personer i Iran”, rapporterade FFFI och varnade.

”Bland de studenter som kommer till Sverige finns iranska agenter som utger sig för att vara vanliga studenter.”