Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Riksdagsledamöter: ”Stoppa samarbetet med Iran”

Flera riksdagsledamöter kräver att svenska universitet stoppar alla samarbeten med Iran. Det rapporterar SVT Rapport, som pratat med ledamöterna, på måndagen.

 Sveriges feministiska regering, Stefan Löfven och dåvarande handelsminister Ann Linde i Iran 2017

Riksdagsledamöternas krav kommer några veckor efter att FFFI i en debattartikel för Göteborg-Posten uppmanade regeringen och EU att avbryta alla förbindelser med Iran efter regimens hot om att avrätta den svenske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Europaparlamentet krävde hans omedelbara frigivning i en resolution om Iran som antogs innan julhelgen.

SVT avslöjade nyligen att minst 13 svenska universitet har knutit avtal med iranska motparter och fortsätter att bedriva samarbete med Iran även efter regimens dödsdom Djalali.

FFFI skrev om just detta samarbeta den 16 december och uppmanade svenska universitet att upphöra med sitt samarbete.

”Iranska studenter får betala tiotusentals kronor för en utbildning i Sverige efter att ha betalat lika mycket till mellanhänder i Iran. Det är nästan omöjligt att få dessa platser utan de rätta kontakterna och utan att betala rätt personer i Iran”, rapporterade FFFI och varnade.

”Bland de studenter som kommer till Sverige finns iranska agenter som utger sig för att vara vanliga studenter.”

Samarbetet med Iran väcker reaktioner i riksdagen

Uppgiften om svenska universitetens samarbete med Iran väcker reaktioner enligt en enkätfråga från SVT till utrikes- och utbildningsansvariga i riksdagen.

SVT Rapport rapporterar att dåvarande utrikeshandelsministern och nuvarande utrikesminister Ann Linde (S) skrev på ett vetenskapligt samarbetsavtal med Iran i januari 2017 i samband med ett svenskt besöket i landet på högsta politiska nivå.

Matilda Ernkrans, ansvarig minister för den högre utbildningen i Sverige, säger till SVT Rapport att hon inte har möjlighet att svara på SVT:s frågor om samarbetsavtalen.

Dock kan hon inom kort bli tvungen att svara på frågan i riksdagen. Det eftersom vice ordförande i utrikesutskottet, Kristina Axen Olin (M) har ställt frågan om vad regeringen tänker göra för att stoppa avtalet, rapporterar SVT Rapport.

Allt fler i riksdagen: samarbetet bör avbrytas

”När det är en sådan situation, som är så extraordinär som vi talar om här så tycker jag att man borde lägga samarbetet på is tills vidare. Om inte det går bör man bryta avtalet”, säger riksdagsledamoten, Lars Adaktusson (KD) och tillägger.

”Sverige spelar nåt slags dubbelspel här. Å ena sidan vill man vara god vän med regimen. Man låter avtalen löpa på, och träffar avtalen efter att Djalali har gripits och fängslats. Då måste man vidta åtgärder, vara tydlig och bryta denna typ av avtal tills Djalali är frisläppt.”

”Jag tycker att det är allvarligt att Sverige har en så nära relation särskilt på det akademiska området när Iran samtidigt har en forskare som Djalali fängslad och dömd till döden”, säger riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) till SVT Rapport.

Forskare inom Vetenskapsakademin stöder kravet

Elisabeth Rachlew, internationellt verksam atomfysiker och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademins råd för mänskliga rättigheter har också framfört samma önskan som ledamöterna under en tid. Hon har dessutom fått 150 nobelpristagare att skriva på en appell för den dödsdömde forskaren Djalali.

Men hennes önskan att de svenska universiteten ska frysa sina relationer med iranska motparter har hon inte lyckats få genom, rapporterar SVT.

”Jag får ju inte folk med mig som regel för att man brukar säga att man måste ha samarbete. Mänskliga rättigheter kommer aldrig upp. Man väger inte in den verkar det som”, säger Elisabeth Rachlew till SVT Rapport.

”Man tänker att det skulle vara utbyte med konferenser. Ahmadreza åkte till Iran på en internationell konferens och det var då han blev fängslad”, säger hon om regeringens samarbetsavtal med Iran.

”Vi är glada över att allt fler i riksdagen nu hörsammar och stöder våra krav på att Sverige ska avbryta förbindelser med Iran efter regimens diplomatiska utpressning och oacceptabla beteende. Vi hoppas att detta snart blir en verklighet”, säger FFFI:s EU-representant Massud Kiani och tillägger.

”Elisabeth Rachlew har helt rätt när hon säger att fokus bör ligga på mänskliga rättigheter. Det har vi på FFFI sagt under lång tid. Vi anser att regeringen böra bedriva en Iranpolitik som sätter mänskliga rättigheter i centrum. Det gäller framför allt att utkräva ansvar för de systematiska MR-kränkningar som regimen begår och ställa regimens ledare till svars enligt internationella lagar.”