Opinion

Dags att Sverige ta ställning mot Iranska regeringens brott mot internationella lagar och terrorspridning

Det är dags att ta ställning mot Iranska regeringens brott mot internationella lagar och terrorspridning. Jag önskar inget mer än att Sverige ställer sig på rätt sida av historien innan det är försent.skriver Amanda Namazi i en debattartikel.

Antwerp domstol, Belgeien

Jag skriver idag för att uppmärksamma rättegången som pågår mot Iranska diplomaten Assadollah Assadi i Belgien. Terroristen samt diplomaten Assadi som 30 Juni 2018 arresterades då han överlämnat en bomb som skulle användas mot årliga sammankomsten (ca 100,000 personer) hos Iranska Nationella motståndsrådet i Paris.

Min far skulle ha varit vid sammankomsten i Paris men pga sjukdom åkte inte och faktum är att han kunde ha blivit mördad den dagen. Min pappa som vars enda brott är att ha kämpat fredligt för Irans mänskliga rättigheter i nästan 50 år.

Det intressanta med rättegången är att Assadi hävdar Diplomatisk Immunitet. Det innebär att hans handlingar var uttryckligen order från Iranska regeringen. Detta är ett välkomnat erkännande, en organiserad terroristhandling av en stat som har spridit terrorism som ett systematiskt verktyg genom hela världen. 

Det är alltså inte bara Assadi och hans medarbetare som ställs inför rätta utan hela iranska regimen. Iranska Nationella Motståndsrådet är kärande i rättegången och även 19 kända och högt uppsatta politiker är privata käranden i fallet då de befann sig på mötet i Paris från Europa, USA och Mellanöstern. Av dessa politiker ingår bland andra Algeriets f.d. statsminister Sid Ahmed Ghozali, Amerikanska Rudy Giuliani och Robert Torricelli, och Colombianska Ingrid Betancourt.

Det här fallet borde vara av högsta angelägenhet för den svenska staten, inte minst pga att många svenskar medborgare kunde ha dödats men också pga att det är en angelägenhet från ett Europeiskt säkerhetsperspektiv.

Det är dags att ta ställning mot Iranska regeringens brott mot internationella lagar och terrorspridning. 

Deras handlingar blir mer och mer desperata då de är medvetna om att de är på väg att förlora makten. Jag önskar inget mer än att Sverige ställer sig på rätt sida av historien innan det är försent. Att ställa sig bakom en legitim juridisk process är det minsta vår regering kan göra i dagsläget.

Jag vädjar till riksdagen och regeringen att göra det rätta, ställ er bakom denna rättegång.

2020 11 28
Amanda Namazi
Redaktör