Pressmeddelande

PM: Irans terrorism i Europa måste bekämpas

En iransk diplomat och tre av hans medbrottslingar åtalas idag i Belgien för terrorism. De står anklagade för att ha planerat ett bombattentat mot en internationell konferens till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris i den 30 juni 2018 organiserad av den prodemokratiska oppositionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) och många andra svensk-iranier och deras familjer deltog i konferensen i Paris för att stödja iranska folkets frihetskamp och de folkliga protesterna mot prästerskapets regim som pågick i flera iranska städer i 2018.

Rättegången är historiskt i och med att det är första gången som en diplomat blir arresterad och åtalad för terrorism i Europa.

Den åtalade diplomaten, Assadollah Assadi, var stationerad i Österrike sedan augusti 2014 som konsulär på den iranska ambassaden i Wien. Men han är i själva verket stationschef för iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) i Europa, enligt uppgifter och rapporter. 

Assadi misstänks för att ha lämnat över 500 gram av sprängmedlet TATP till ett par bosatt i Belgien. Sprängladdningen skulle användas till terrorattentatet och hittades i parets bil när belgisk polis arresterade dem på väg mot sammankomsten i Paris.

Enligt rapporter värvade Assadi det iranska paret några år tidigare och betalde dem flera tusen euro för information om NCRI och för att genomföra bombattentatet

 Assadi greps i Tyskland. Han utlämnades till Belgien i oktober 2018 sedan högsta domstolen i den tyska staden Bamberg beslutat att han inte skyddas av diplomatisk immunitet

Den terrormisstänkte diplomaten agerade på order från regimens ledning i Teheran. Han hade tagit med sig sprängmedlet till Europa i ett kommersiellt flyg från Iran, enligt uppgifter från den belgiska säkerhetspolisen till domstolen.

TT rapporterade den nionde oktober att Assadi under förhör med den belgiska polisen hade hotat att en fällande dom kan leda till hämndaktioner. 

EU beslutade att föra upp både den åtalade diplomaten och MOIS:s inre säkerhetstjänst på sin terrorlista. Frankrike svarade med att utvisa en iransk diplomat i samband med det stoppade terrorattentatet. 

Säpo har i sin årliga rapport uppmärksammat iranska regimens spionage i Sverige. Detta bekräftar att det finns samma hotbild mot svensk-iranier, iranska regimkritiker och aktivister i Sverige, vilket FFFI har varnat för vid flera tillfällen.

I oktober förra året grep Säpo en 46-årig man för kopplingar till en iransk attentatsserie som spände över flera europeiska länder Iranska regimen misstänks även för en brandbomb mot KD-politiker i juli i år. Säpochefen varnade så sent som i januari 2019 för att Sveriges skydd mot spionage- och underrättelsehotet i dag brister i många delar och tillade. ”Vi har varit naiva i Sverige”. 

Regeringen och UD måste nu noga följa rättegången mot den iranske diplomaten i Belgien för att förstå det allvarliga hotet mot svensk- och exiliranier, särskilt mot oss som utnyttjar vår yttrandefrihet för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Iran.

Sverige bör också utreda om iranska diplomater i regimens ambassad i Stockholm har kopplingar till MOIS:s inre säkerhet och den åtalade diplomaten Assadi, som är terrorstämplade av EU. Om kopplingar eller samarbete kan bevisas bör UD utvisa dessa diplomater.