Nyheter, Reportage

Iransk brandbomb mot KD-politiker

Jag finns tillgänglig på en adress ni väl känner om ni vill följa dårskapens väg. Om ni läsare får höra att jag är borta så ska ni veta att bakom gärningen står den Islamiska regimen i Iran.

Efter flera dagars telefonhot mot Soheila Fors som sitter i Kristdemokraternas partistyrelse utsattes hon för ett bombattentat.
-Det var ca kl. 01:00 som familjen vaknade av ett starkt ljud. Det var en brandbomb som hade exploderat i altanen. Elden var fortfarande bara i räcket men tändvätskan var spridd över altanen, säger Soheila.

”Under två dagar ringde okända män och hotade mig och familjen till döden om jag fortsatte att agera mot iranska regimen. Och sedan kastas in en brandbomb mot huset. Jag kan inte tänka annat än att iranska regimen ligger bakom attentatet”, säger Soheila till FFFI.
”Jag är varken förvånad eller rädd men jag fruktar för mina barns säkerhet. Min stora dotter som bor i USA men är här på semester är fortfarande i illa berörd.”

”Polisen var på plats och undersökningen pågår. Det finns vissa spår och jag hoppas polisen arresterar den skyldige eller de skyldiga.”

Soheila Fors skriver så här om hoten på sin Facebook-sida. ”Regimen i Iran kommer att ta hand om dig. Det är allt de säger som ringer mig varje dag. Naturligtvis har råttorna hemligt nummer medan mitt är väl känt liksom min adress.”

”Grunden till budbärarnas hot är naturligtvis den pressade situationen i Iran med ett växande folkligt missnöje. Nu ska allt lösas med ännu några mord.”

”Jag förstår ärligt talat inte hur ni tänker: Ska ni släcka branden i ert land med bensin? Kommer den folkliga resning som följer på avrättningen av mig att gynna er? Kommer ni att vinna goodwill i Väst?”, skriver Soheila om hoten mot henne.

”Först genom att ringa mig upprepade gånger och säga att Irans regim ska ta hand om mig, sedan genom att bränna en tändvätskebomb på min altan för två nätter sedan? Ni måste förstå att en människa kommer till en gräns när hon flytt färdigt och där är jag nu., fortsätter Soheila.
Ända från barndomen har ni förföljt, fängslat och trakasserat min familj och släkt. Ni misshandlade min far tills det bara fanns en spillra kvar som dog i hemmet. Ni våldtog och mördade min bästa väninna. Ändå har det inte hjälpt er, ändå står ni inför ert sönderfall.
I den situation ni försatt er föreslår jag att ni tänker om, för ni vill inte ta det sista steget och ha mig som martyr efter någon mystisk bilolycka eller något annat påhittigt som ert mördarkommando kan komma på?
Jag har ett förslag till ett taktikbyte för er som effektivt tystar protesterna. Jag föreslår att ni över en natt slutar förtrycka era landsmän och låter dem lära sig sitt språk. Ni vet ju att oljan snart ändå spelat ut sin roll. Jag förestår att ni upphör med klädtvånget för kvinnor. Jag föreslår att ni slutar utarma Iran genom meningslösa krig genom ombud i Syrien och Jemen. Jag föreslår att ni som Sydafrika efter apartheid ska grunda sanningskommissioner där allt avslöjas och bekänns och ni och det folk ni förtrycker försonas.
Gör ni allt detta så ska jag bara skriva vacker poesi. Jag ska tillsammans med Irans intellektuella elit i förskingringen resa till mitt hemland och bidra till dess återuppbyggnad. Iran ska bli lyckligt och framgångsrikt igen.

Soheila tilläger: ”Jag finns tillgänglig på en adress ni väl känner om ni vill följa dårskapens väg. Om ni läsare får höra att jag är borta så ska ni veta att bakom gärningen står den Islamiska regimen i Iran. Nu är jag trött.”

FFFI är inte förvånade att regimen gör allvar av sina hot mot regimkritiker  i Sverige mot bakgrund av regeringens och UD:s naiva inställning mot prästerskapet i Iran.

En Täbybo dömdes nyligen till fängelse för spionage på iranska flyktingar. ”Under täckmantel som journalist har mannen samlat in och gett information till iranska staten”, rapporterade lokala medier i januari 2020

I oktober förra året grep SÄPO en 46-årig man för kopplingar till en iransk attentatsserie som spänner över flera europeiska länder, vilket FFFI rapporterade om vid tiden. 

FFFI har vid flera tillfällen varnat om regimens hotbild och spionage mot regimkritiker, iranska aktivister och oppositionella i Sverige. Även SÄPO har i sina senaste årliga rapporter påpekat att iranska regimen fortsätter att utsätta Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen

Det är ingen hemlighet att regimen utnyttjar sina diplomater och ambassader för att planera och genomföra dessa hot och attentat.  

Förra veckan började rättegången mot en av iranska regimens terroristdiplomater, Assadollah Assadi, i Belgien. Han står åtalad för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett demokratiskt Iran i Paris, 30 juni 2018

”Vi på FFFI har uppmanat regeringen att agera mot dessa hot genom att kallat upp iranska regimens ambassadör. Men regeringen verkar prioritera handel och dialog med regimen framför svensk- och exiliraniers säkerhet”, sade FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi beträffande den växande hotbilden från iranska regimen i Sverige.

Han tillade, ”regeringen bör nu bryta sin tystnad och agera kraftfullt innan det är försent. Sverige bör stänga regimens ambassad och utvisa de iranska diplomater som är ansvariga för denna olagliga verksamhet mot regimkritiker och iranska aktivister.”