Iranier i Sverige, Nyheter

Säpos nya varning bekräftar växande hotbild mot svensk-iranier

Säpochefen Klas Friberg varnar för nytt spionhot i Sverige och utesluter inte att agenter från främmande stater kan planera och genomföra mord på svensk mark.

I en intervju med Aftonbladet, pekar han framförallt ut Ryssland, Kina och Iran som de tre länder som är mest aktiva när det gäller spionage mot Sverige.

“Nervgiftsattacken i Storbritannien visar enligt honom att statliga agenter är beredda att begå mord – och han utesluter inte att det kan ske även här”, säger han till Aftonbladet, den första januari, och hänvisar till Skripal-fallet.

“Vi har kommit upp på en hög nivå i det här nya normalläget och under överskådlig tid ser jag inte att vi kommer att komma ifrån denna höga nivå”, tillägger han.

“Samtidigt brister Sveriges skydd mot spionage- och underrättelsehotet i dag i många delar … Vi har varit naiva i Sverige”, varnar Säpochefen i intervjun.

Svensk- och exiliranier har under flera år uttryckt oro för iranska regimens spionage och terrorhot mot iranska dissidenter och demokratiaktivister i Sverige och EU. De har betonat att dessa olagliga aktiviteter styrs från regimens ambassader och planeras av agenter från regimens underrättelsetjänst som missbrukar diplomatiska beskickning.

Men regeringen och UD fortsätter att ignorera deras uppmaning till en mer beslutsam politik gentemot Iran som bemöter regimens stöd för terrorism.

De lyfte fram just detta under en manifestation framför UD den 22 juli 2018. De varnade då för att hotbilden mot exiliranier och regimkritiker utomlands växer samtidigt som fortsatta folkliga protester mot regimen i Iran hotar prästerskapets grepp om makten.

Deltagarna beklagade UD:s tystnad beträffande ett välplanerat bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris den 30 juni, som belgiska och franska myndigheter stoppade. En iransk diplomat, Asdollah Assadi, arresterades och väntar nu på åtal i Belgien misstänkt för att ha planerat och genomfört det stoppade attentatet.

FFFI diskuterade just detta attentat med UD mot bakgrund av att hundratals svensk- och exiliranier deltog i sammankomsten i Paris för att stödja kampen för ett fritt och demokratiskt Iran.

“Svensk- och exiliranier, som arbetar aktivt för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Iran, känner sig inte säkra i Sverige mot bakgrund av iranska regimens underrättelseverksamhet, hot och terroristaktiviteter”, skrev FFFI i ett pressmeddelande den nionde juli.

FFFI uppmanade då UD och utrikesministern Margot Wallström (S) att fördöma regimens spionage och terrorism utan framgång. Detta trots att den franska regeringen tillkännagav i oktober att en utredning från landets säkerhetstjänst visar utan någon som helst tvekan att Irans underrättelsetjänst låg bakom bombattentatet.

Regeringen bör nu hörsammar Säpos nya varning och fördöma regimens terroristaktiviteter och spionage mot iranska regimkritiker och demokratiaktivister i Sverige och EU.

FFFI kräver dessutom att UD nu ska kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot Teheranregimens olagliga aktiviteter på svensk och europeisk mark som hotar svensk- och exiliraniers säkerhet.