Engagemang, Iranier i Sverige

Växande hotbild från iranska regimen oroar svensk- och exiliranier

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) protesterade på lördagen mot iranska regimens spionage mot iranier i Sverige.

De uppmärksammade även regimens ökade terroristaktiviteter mot oppositionella i Europa under lördagens manifestation på Mynttorget, framför UD, i Stockholm. Hotbilden mot exiliranier och regimkritiker utomlands växer samtidigt som fortsatta folkliga protester mot regim i Iran hotar prästerskapets överlevnad.

Iran är ett av de länder som bedriver underrättelseverksamhet i Sverige. Det är ingen hemlighet att iranska ambassaden i Stockholm kartlägger, övervakar, trakasserar och hotar människor med persisk bakgrund i Sverige däribland oppositionella och flyktingar. Iranska regimen fortsätter även att utsätta Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen, enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni.

Deltagarna beklagade UD:s tystnad beträffande ett välplanerat bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris den 30 juni, som belgiska och franska myndigheter stoppade.

En iransk diplomatterrorist, Asdollah Assadi, och fem andra personer greps i Belgien, Frankrike och Tyskland misstänkta för att ligga bakom det planerade attentatet, enligt ett gemensamt uttalande från belgiska federala åklagarmyndigheten och säkerhetstjänsten.

Svensk- och exiliranier uppmanade regeringen att bryta sin skamliga tystnad och fördöma iranska regimens spionage i Sverige och terroristaktiviteter mot oppositionella i Europa.

De krävde även att UD ska kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot Teheranregimens olagliga aktiviteter på svensk och europeisk mark som hotar deras säkerhet.